AKO IMATE OVAKAV UGOVOR ZA STAMBENI KREDIT, SKOČIĆE VAM RATA: Evo kako EURIBOR utiče na Srbiju
Banka, Foto: Printscreen/RTS

OBRATITE PAŽNJU

AKO IMATE OVAKAV UGOVOR ZA STAMBENI KREDIT, SKOČIĆE VAM RATA: Evo kako EURIBOR utiče na Srbiju

Promenljive kamatne stope po kojoj se u Srbiji obračunavaju krediti čija je otplata vezana za evro, sastoji se od dva dela

Objavljeno:

Prvi put posle sedam godina euribor, što je preciznije osnovna kamata za evro je ponovo pozitivna. Euribor je sastavni deo kamate za dužnike sa indeksiranim kreditima i on je sada 0,029. Dodatno, banke su najavile i povećanje naknada za klijente pravdajući ih inflacijom.

Za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, ova informacija je značajna jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug.

Promenljive kamatne stope po kojoj se u Srbiji obračunavaju krediti čija je otplata vezana za evro, sastoji se od dva dela: jedan je šestomesečni (6M) euribor i njegova vrednost je promenljiva, a drugi je fiksni deo – takozvana marža banke u procentualnom iznosu.

Proveravali smo u centralnoj banci kako će to da utiče na rate kredita u Srbiji, odnosno, da li se može očekivati korekcija rate u evrima za stambene kredite?

- Kamatne stope na evro tržištu novca poslednjih meseci beleže blagi rast, što je posledica postepene normalizacije monetarne politike Evropske centralne banke u uslovima rastućih inflatornih pritisaka. Prethodnih meseci je smanjen obim kupovine aktive od banaka u okviru tzv. APP programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, koji bi trebalo da se završi do 1. jula, a na junskoj sednici ECB je najavila da će u julu referentnu kamatnu stopu povećati za 25 baznih poena, pri čemu je dodatno povećanje kamatne stope najavljeno i za septembar. Nakon toga će verovatno biti nastavljeno blago povećanje kamatne stope, ali će ono zavisiti od ekonomskih izgleda i izgleda u pogledu inflacije u srednjem roku.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Zbog toga će i kod stambenih evroindeksiranih kredita koji se otplaćuju na domaćem tržištu i koji su odobreni po varijabilnoj kamatnoj stopi najverovatnije doći do određenog povećanja rata na kredite koje u ovom momentu ne bi trebalo da bude veliko - rekli su iz Narodne banke.

Takođe, napominju, treba imati u vidu da se povećanje rate odnosi na kredite koji su odobreni po varijabilnoj kamatnoj stopi, tj. vezani za tromesečni ili šestomesečni euribor, dok se za kredite odobrene po fiksnoj kamatnoj stopi, to ne očekuje.

Koliko treba da se skok prelije na ratu u Srbiji

Na pitanje koliko je potrebno da se prelije taj trend na naše tržište, odnosno, da li ima mesta predviđanjima domaćih ekonomista da rata može drastično da skoči, iz NBS objašnjavaju:

- Kada je reč o kreditima koji su u otplati, period u kome će se rast euribora preneti na rate kredita zavisi od toga kada je sklopljen ugovor i za koju je kamatnu stupu sa evropskog tržišta novca vezan kredit (za tromesečni ili šestomesečni euribor) jer se u skladu s tim i vrši tromesečno ili šestomesečno prilagođavanje kamatnih stopa na domaćem tržištu - preciziraju u NBS.

Kada je reč o kamatnim stopama na nove evroindeksirane kredite, one bi takođe narednih meseci mogle da zabeleže blagi rast, ali taj rast ne mora u punoj meri da prati rast euribora, jer banke u uslovima povećane konkurencije na domaćem tržištu mogu da deo rasta euribora kompenzuju smanjenjem marži, što su u praksi često i činile, rekli su u centralnoj banci.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media