RASTE KAMATA: Evo zbog čega treba da se zabrinu oni koji su u kreditima!
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

au

RASTE KAMATA: Evo zbog čega treba da se zabrinu oni koji su u kreditima!

Trenutno ova kamata iznosi minus 0,57 odsto, ali prema očekivanjima bi lako mogla da pređe u plus

Objavljeno: 10:22h

Vrtoglavi rast energenata i inflacija koja gazi svetom vode ka rastu i kamatnih stopa, pre svega u Evropi, što će se najviše odraziti i na naše građane koji su uzeli stambene kredite u evrima.

Korisnicima stambenih kredita nije nimalo prijatno posle signala koji stižu iz Evropske unije da bi kamatna stopa euribor, od koje zavisi cena stambenih zajmova, mogla da poraste.

Naime, trenutno ova kamata iznosi minus 0,57 odsto, ali prema očekivanjima bi lako mogla da pređe u plus i da povuče poskupljenje svih, a posebno stambenih kredita.

1 / 3 Foto: PrintscreenYoutube

OČEKUJE SE BLAGI RAST KAMATA

Glavni razlog je velika inflacija u zemljama EU, pa je pitanje dana kada će Evropska centralna banka intervenisati sa podizanjem euribora. Ekonomisti očekuju da će prvo doći na nulti nivo, a zatim porasti za 0,25 odsto i da naglih skokova ne bi trebalo da bude. – Međunarodna kamatna stopa euribor, od koje zavisi i kretanje kamata u Srbiji, od 2016. godine je u minusu.

Zbog toga su i kod nas kamate postepeno padale, a poslednjih meseci rate su gotovo na istom nivou. Međutim, to nije održivo na duži rok i zbog rasta inflacije u mnogim zemljama nije neočekivano da dođe i do povećanja troškova zaduživanja – smatra dekan Beogradske bankarske akademije Dejan Erić.

Euribor je bio najveći 2008. godine, kada je iznosio 4,8 odsto i kada je cena stambenih kredita išla i do osam odsto na godišnjem nivou. Zatim je padao i od 2016. godine je u minusu. Sada se kamate na stambene zajmove kreću od 2,7 do 3,4 odsto godišnje.

PROMENJIVA KAMATA PODIŽE RATE

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da će porast kamatne stope ići postepeno.

Ljubodrag Savić
foto: Printscreen/youtube/happytv

– Nema dileme da će doći do rasta euribora. Ali, to se neće desiti naglo, već postepeno, najviše za četvrtinu procentnih poena. Osetiće ga najviše korisnici stambenih kredita sa promenjivom kamatom, koja zavisi od kretanja ove evropske kamate – kaže Savić.

U zavisnosti koliko bude povećanje euribora, rata prosečnog stambenog kredita biće veća od nekoliko evra do 40 evra. Eventualni skok euribora na 0,25 odsto mogao bi današnju ratu stambenog kredita od 277 evra da poveća na 284 evra. Ako bi kamata rasla za jedan odsto, onda bi ova rata skočila za oko 27 evra, a ukoliko bi narasla na dva odsto, mesečno uvećanje bilo bi blizu 50 evra.

Ovo su uvećanja samo ako banke zadrže svoje stare marže. Ukoliko i to bude povećano, ne piše se dobro zaduženim građanima. Oni koji su se odlučili za fiksnu kamatu, ne moraju da brinu. Njima ostaju iste rate kao do sada.

Stručnjaci kažu da bi ovako naglo podizanje kamata samo izazvalo negativne reakcije širom svetskog tržišta, te da će se ove kamate podizati postepeno, u početku samo četvrtinu procentnog boda, pa onda lagano nagore. A gde je kraj rastu, ne može niko da predvidi.

STAMBENI KREDIT SA PROMENJIVOM KAMATOM

IZNOS: 50.000 EVRA

– VREDNOST euribora: – 0,57 % – Rok otplate: 20 godina – KAMATA U BANCI : 3 % – MESEČNA RATA SA euriborom od – 0,57 odsto 277 evra – MESEČNA RATA SA euriborom od 0,25 odsto 281 evra – MESEČNA RATA SA euriborom od 1 odsto 304 evra – MESEČNA RATA SA euriborom od 2 odsto 340 evra

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.