ZAVOD ZA STATISTIKU: Rast BDP Srbije 4,4! GRAĐEVINA PALA ZA 5,3 odsto
Ilustracija, Foto: Profimedia

najnoviji rezultati

ZAVOD ZA STATISTIKU: Rast BDP Srbije 4,4! GRAĐEVINA PALA ZA 5,3 odsto

Prema desezoniranoj serija podataka, BDP je u prva tri meseca ove godine opao za 0,5 procenata u odnosu na prethodni kvartal

Objavljeno:

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je u prvom kvartalu 4,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranoj serija podataka, BDP je u prva tri meseca ove godine opao za 0,5 procenata u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou, zabeležen je u prvom kvartalu u sektorima: trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluga smeštaja i ishrane za 11 odsto, kao i u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 1,9 procenata.

Realan pad bruto dodate vrednosti je registrovan u građevinarstvu - za 5,3 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prva tri meseca 2022. godine je odnosu na isti period prošle godine, realni rast zabeležen kod svih agregata. Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su porasli za 7,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,7 procenata, rashodi za finalnu potrošnju države za 2,5 posto, bruto investicije u osnovna sredstva za 1,0 posto, izvoz robe i usluga za 19,6 i uvoz robe i usluga za 27,3 procenta, navodi Republički zavod za statistiku.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.