DRŽAVA DAJE NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA: Ovo su uslovi!
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

procedura je jednostavna

DRŽAVA DAJE NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA: Ovo su uslovi!

Svako ko bude konkurisao na vreme i bude imao podlogu, kaže, dobiće sigurno sredstva, jer je softverom procedura pojednostavljena

Objavljeno:

Od danas počinje projekat "Oprema za privredu". Realizuje ga Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom i Delegacijom Evropske unije. Reč je o bespovratnim sredstvima za finansijsku pomoć preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarka privrede Anđelka Atanacković kaže za RTS da je procedura pojednostavljena.

Ministarstvo privrede taj projekat sprovodi od 2015. godine i do sada je realizovano više od 3.400 projekata. Do sada su sredstva iz Ministarstva privrede bila 1,9 milijardi dinara, a novitet od ove godine je da se na tu cifru dodaje još 10 miliona evra iz fondova EU.

Anđelka Atanacković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da Ministarstvo privrede i ove godine ima četiri programa koje podržava, za šta je iz budžeta izdvojeno dve i po milijarde dinara.

"Ove godine, i prošle, najviše su zaintereovani naši građani za kupovinu opreme, za taj program. Svi preduzetnici koji se bave proizvodnom i građevinskom delatnošću, na primer, oni mogu prvenstveno da konkurišu i koji su poslednje dve godine radili dobro. Ova sredstva su prepoznata od EU kao dobar program i oni su se ove godine uključili zajedno sa nama. Dali su bespovratna sredstva, takođe, i tehničku podršku - 11 miliona evra i naših 1,9 milijardi dinara, to je negde oko 3,1 milijarde ove godine opredeljeno za kupovinu opreme za naša preduzeća. To je stvarno odlično", navela je Atanackovićeva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RINA

Prema njenim rečima, tu su 25 odsto besplatna sredstva od vrednosti opreme i uz pet odsto svog učešća, a ostatak ide preko lizing kuća i lizing banaka koje imaju ugovore sa Ministarstvom privrede i sa vrlo povoljnim kreditima.

"To je stvarno nešto najpovoljnije za naše preduzetnike, oni to prepoznaju i koriste stvarno dosta", naglasila je Atanackovićeva.

Svako ko bude konkurisao na vreme i bude imao podlogu, kaže, dobiće sigurno sredstva, jer je softverom procedura pojednostavljena.

"Brzo ide i po redosledu kako budu konkurisali", navodi Atanackovićeva.

Pet miliona dinara je maksimalna vrednost bespovratnih sredstava, a minimalna 500.000 dinara, s tim što mogu sve da vide na sajtu preduzetnistvo.gov.rs, Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije.

"U Ministarstvu privrede 8. juna biće veliki skup i preduzetnika i svih učesnika, tu će biti i predstavnik EU i Privredne komore. Predstavićemo program detaljnije, tako da će i preko lokalnih stanica moći preduzetnici da se upoznaju i konkurišu što pre i dobiju sredstva", naglasila je Atanackovićeva.

Napominje da je sada najviše zainteresovanih oko ekoloških efekata za solarne panele.

"Imaju tu šanse dosta da konkurišu i dobiju i da smanjimo bar utrošak električne energije", zaključila je Atanackovićeva.

( Espreso / Rts )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.