SRBI I DALJE MAHNITO IZNOSE ŠEĆER, POTRAŽNJA NE JENJAVA: Niko ne može da ih ubedi da neće biti NESTAŠICE! (FOTO)
Šećer, Foto: Espreso, Profimedia

ljudi, shvatite!

SRBI I DALJE MAHNITO IZNOSE ŠEĆER, POTRAŽNJA NE JENJAVA: Niko ne može da ih ubedi da neće biti NESTAŠICE! (FOTO)

Tržište bi do kraja nedelje trebalo da bude dobro snabdeveno ovom životnom namirnicom, kažu u Ministarstvu trgovine

Objavljeno:

Tržište bi do kraja nedelje trebalo da bude dobro snabdeveno ovom životnom namirnicom, kažu u Ministarstvu trgovine.

I posle odluke Vlade Srbije da maksimalna maloprodajna cena šećera u svim pakovanjima košta 89,99 dinara kako bi se izbegle nestašice, ove namirnice ni juče nije bilo u svim trgovinama u glavnom gradu, ali i unutrašnjosti Srbije. Kako kažu u Ministarstvu trgovine do kraja nedelje tržište bi trebalo da bude dobro snabdeveno, jer su šećerane „Sunoko” i „Crvenka” juče isporučile oko 620 tona šećera u pakovanjima od kilogram.

Potražnja je neuobičajeno velika i građani očigledno prave zalihe, iako za tim nema potrebe. Kako saznajemo, samo jedan veliki trgovinski lanac je tokom vikenda prodao 100 tona šećera.

šećer, Cena
foto: Profimedia

Iz resornog ministarstva navode da se već nekoliko dana trgovine uredno snabdevaju, da je popunjavanje rafova najpre započelo u velikim marketima, ali da građani i dalje kupuju veće količine nego što je to uobičajeno.

U trgovinskim lancima napominju da i posle promene Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, kada su prve količine šećera stigle na rafove, kupci nisu prestali da ga uzimaju u većim količinama zbog čega je u toku dana opet nestajao.

– Popunjavamo rafove, desi se da ga nema trenutno, jer kupci uglavnom kupuju veće količine od uobičajenih – navode trgovci. Dodaju da je problem samo logistički.

Da podsetimo, prethodnih dana je na tržištu vladala nestašica šećera, odnosno pakovanja po kilogram, koja su zbog ranije donete uredbe imala ograničenu cenu između 80 i 90 dinara, dok je cena u rinfuzu dostizala i 190 dinara. To je bio razlog što su i poslastičari, restorani, pa i industrija pokušavali da kupe ovaj jeftiniji šećer zbog čega maloprodaje nisu imale u ponudi kilogramska pakovanja.

šećer
foto: Espreso

Država je izmenom uredbe odlučila da izjednači cene i obezbedi normalno snabdevanje, što je i učinjeno na poslednjoj sednici vlade. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obilaska skladišta robnih rezervi ovog vikenda izjavio da ove namirnice ima dovoljno i da je završena priča oko nestašice. Dodao je da ga na zalihama samo u državnim robnim rezervama ima 11 miliona kilograma.

– Mi imamo šećera i više nego dovoljno, ali se pojavi tako nešto, uprkos svim teškim okolnostima, neke špekulativne radnje, nečije ideje da određuju cenu. Naravno tu je i činjenica da imamo najnižu cenu u regionu i šećera i ulja i brašna”, kazao je Vučić. Naveo je da je „nestašica završena za tri dana” i da šećera danas ima u većini trgovinskih lanaca.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.