KOLIKO ĆEMO PLAĆATI GAS? Rok za utvrđivanje cene sve je bliži
Gas, Foto: Profimedia, Grad Vršac

PREGOVORI

KOLIKO ĆEMO PLAĆATI GAS? Rok za utvrđivanje cene sve je bliži

Ranije najave koje su stizale iz Srbijagasa, pre nego što su pregovori počeli, ulivaju nadu da Srbija neće doći u situaciju da po tržišnim cenama nabavlja ovaj energent

Objavljeno:

Iako su pregovori predstavnika “Srbijagasa” i “Gasproma” počeli pre nekoliko dana, jer aktuelni desetogodišnji gasni aranžman ističe 31. maja, oni nisu okončani u kompanijskim razgovorima, zato što postoje neka otvorena pitanja, koja bi narednih dana, dva predsednika, Aleksandara Vućić i Vladimir Putin, trebalo da “zatvore”.

Tu situaciju diktira rat u Ukrajini i energetska kriza, ali i sankcije Moskvi od strane EU i drugih država, koje naša država, i pored velikih pritisaka, za sada nije uvela.

Upravo ti politički pritisci su kamen spoticanja oko dužine trajanja ugovora, odnosno da li bi trebalo da bude dugoročan ili pak da se samo produži do kraja godine. Naime, prema našim saznanjima, predstavnici “Gasproma” traže neke dodatne garancije za potpisivanje dugoročnog ugovora, koji podrazumeva i primerenu cenu gasa, koje nisu u nadležnosti Srbijagasa već državnog vrha jer su indirektno vezane za mogućnost uvođenja sankcija prema Moskvi.

Ta činjenica ali i ona koja se odnosi na našu stopostotnu zavisnost od ruskog gasa, otežavaju konkretizaciju ugovora u delu koji se tiče cene ali i isporučenih količina. Naime, sasvim je izvesno da će ona biti veća od one koja trenutno važi a to je 270 dolara za 1.000 kubika ovog energenta a o razmerama te povoljnosti govori i podatak da se njegova vrednost na berzi sada kreće i preko 1.000 dolara.

Koliko će biti veća cena, koje količine će biti ugovorene i u kom vremenskom periodu, za sada je neizvesno ali ono što je sasvim izvesno, to je da će Vučić i Putin opet dati konture u kom pravcu će se nastaviti gasna saradnja dve države. Izvor blizak srpskom pregovaračkom srpskom timu tvrdi da bez razgovora na najvišem nivou neke prepreke, uključujućo i i one vezane koliko ćemo plaćati plavi energent, neće moći da savlada sam "Srbijagas" .

1 / 8 Foto: Profimedia

- Pregovori dve kompanije opterećeni su političkim dešavanjima vezanim za Ukrajinu i pritiscima kojima je Srbija izložena od strane EU i Amerike a odnose se na uvođenje sankcija Moskvi. Ta činjenica “Gaspromu” stvara barijeru u konkretizaciji parametara vezanih i za cenu i dužinu ugovora i zato se i zastalo oko definisanja ugovornih obaveza. Naime, "Gasprom" je državna kompanija koja svoje aršine definiše u skladu sa principima Kremlja koji je odredio kategorije prijateljskih i neprijateljskih zemaljaja. To praktično znači da važe posebne kaluzule za kompanije koje dolaze iz zemalja koje su im uvele sankcije i one koje to nisu uradile - navodi sagovornik.

On dodaje da je vreme u kome se odvijaju pregovori izuzetno složeno.

- Ta geopolitička situacija, koja je izuzetno komplikovana, diktira i tržišnu cenu gasa koja je značjno veća od one koju Srbija trenutno plaća. Sve te nedoumice su izuzetno složene i pregovarači "Srbijagasa" ne mogu da ih reše sami već će morati da se u njih uključi i predsednik Srbije. On je zato zatražio da se uradi detaljna analiza za sva otvorena pitanja koja bi pokazala koja je opcija za Srtiju najbolja ali i prihvatljiva za Moskvu.

Drugim rečima, on u ovaj razgovor sa Putinom ulazi sa više opcija a koja će biti prihvaćena zavisi i od Moskve. Ozbiljne pripreme nagoveštavaju da bi Vučić mogao da "izboksuje" povoljan aranžman za Srbiju iako je trenutak izuzetno nepovoljan--objašnjava naš izvor.

Da je situacija delikatna i da ne može da se razreši bez pregovora na nivou dve države, potvrđuje i Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku, koji sumnja da u aktuelnim okolnostima može da se postigne višegodišnji sporazum oko gasnog aranžmana.

- Sasvim je izvesno da ćemo gas plaćati skuplje jer se cene na tržištu ne formiraju samo na osnovu energetske formule, već na nju utiču i političke prilike u svertu. Prošle godine je 1.000 kubika u proseku koštalo 400 dolara, a na berzama ovih dana je oko 1.100. Kada zima krene, procene svetskih stručnjaka su da bi cena mogla da bude oko 3.500 dolara- kaže Zdravković.

Ipak, ranije najave koje su stizale iz Srbijagasa, pre nego što su pregovori počeli, ulivaju nadu da Srbija neće doći u situaciju da po tržišnim cenama nabavlja ovaj energent i da bi mogao da se postigne solidan gasni aranžman uz pomoć državnog vrha. On sigurno neće biti jednako povoljan kao postojeći ali se očekuje da bi predsednik Vučić mogao da izdejstvuje značajno povoljniju cenu od one koja je sada na tržištu.

Vučić: Tri važne stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da su za njega tri stvari važne u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom za nekoliko dana.

- To je količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja, plus razgovor o svim ostalim pitanjima. Ja znam kako se ja pripremam za sastanke, a kako se priprema Putin, ne znam i to morate da pitate ljude iz njegovog kabineta - rekao je Vučić novinarima dodajući da su veliki pritisci prema Srbiji da uvede sankcije Moskvi.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.