PLATE LETE UVIS! Evo kolika će biti primanja IT stručnjacima u Srbiji zbog dolaska Rusa
Foto: RTS Printscreen

SJAJNA VEST

PLATE LETE UVIS! Evo kolika će biti primanja IT stručnjacima u Srbiji zbog dolaska Rusa

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji poslednjih godina je najbrže rastući, ali i najdeficitarniji.

Objavljeno: 08:39h

Potražnja za IT stručnjacima raste – za samo 12 meseci porasla je za više od 30 odsto. Rat u Ukrajini dodatno je povećao prostor i za upošljavanje i za profit. Za šest meseci, prema najavama stručnjaka, dolazak sve većeg broja IT stručnjaka u Srbiju daće i prve rezultate. Umesto predviđenih 120.000, broj informatičara u Srbiji tako će do kraja 2025. biti 160.000.

Kolaps ukrajinskog sektora Informaciono-komunikacionih tehnologija poremetio je tržište rada, kao i poslovanje mnogih evropskih kompanija. Dok se ukrajinski stručnjaci izmeštaju po celoj Evropi, ruski se zbog blokada i zatvaranja stranih kompanija sele u našu zemlju.

"Kao i ostale američke komapnije i 'Luksoft' je izašao sa ruskog tržišta. Naša situacija je specifična što smo imali i za ruske pojmove veliki broj zaposlenih u Rusiji. Reč je o 4.000 zaposlenih koji su radili na ruskom tržištu, neki ostaju tamo, pregrupišu se u neke lokalne ruske IT firme, a dve hiljade će pretežno biti relocirani u Srbiju", kaže Mihajlo Poštić direktor kompanije "Luksoft Srbija".

Nedostatak kadra biće nadomešćen domaćim stručnjacima. Samo ta kompanija ima novih 400 radnih mesta.

Kompjuter, Haker
foto: Printscreen/RTS

"Skok cene rada neminovan"

Marko Vučetić, pi-ar portala Helloworld, ističe da je skok cene rada neminovan.

"Ukrajina jeste jako IT tržište rada i broji čak 290.000 IT stručnjaka, ali ono što moramo da spomenemo jeste Rusija. Ono što već tržište pokazuje jeste da imamo sve više ruskih državljana pogotovu IT-jevaca koji odavde rade", naglašava Vučetić.

Dolazak informatičara svi vide kao pozitivan trend. Osim novih iskustava i znanja očekuje se još brži razvoj IKT sektora u našoj zemlji.

"Ljudi iz Ruske Federacije koji žele da rade sa domaćim kompanijama, to su jako interesantne ekspertize koje mi nemamo. Od ispitivanja mora, raznoraznih embedi sistema voda, kontrole kvaliteta voda, algoritama kako se sve to radi i kontroliše, uspostavlja ceo informacioni sistem, to recimo domaće kompanije nisu radile", poručuje Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Prva dva meseca ove godine izvoz usluga u IKT sektoru u Srbiji iznosio je 347 miliona evra što je za 42 procenta više nego u prva dva meseca prethodne godine.

Neophodno zadržati stručnjake u zemlji

Očekuje se da izvoz iz IKT sektora pređe 2,5 milijarde evra ove godine, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić na potpisivanju ugovora sa korporacijom "Orakl".

"Nama je ukupan broj zaposlenih u ovom sektoru prešao 90.000 ljudi. Samo u poslednje dve godine on je porastao za nekih 25 odsto. To znači da je svako šesto radno mesto bilo u IT sektoru", rekla je Brnabićeva.

Popunjavanju radnih mesta i jačanju kadra bitno može da doprinese i sistem obrazovanja.

Direktor "Luksoft Srbije" smatra da bi sistem obrazovanja trebalo da kolokvijalno izbacuje što više mladih talenata.

"Upis studenata koji se bave računarima na ETF-u treba da bude povećan i ono o čemu trenutno razgovaramo i gde ćemo krenuti najverovatnije u dalje razgovore sa državnim institucijama, a to je da se prizna i strukovni doktorat", ističe Jelena Jovanović.

Predviđanja čelnika kompanija iz IT sektora su da će sigurno u narednih godinu i po 50 stručnjaka mesečno, iz Rusije dolaziti u Srbiju kako bi se zadovoljile minimalne potrebe.

Neophodno je unaprediti razmenu znanja i iskustava, zadržati stručnjake u zemlji, omogućiti boravak i poslovanje kao u matičnim zemljama, kako bi se i dalje IKT sektor širio, razvijao i pozicionirao kao vodeći u ovom delu Evrope.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.