GUGL ZABRANIO 3 POPULARNE APLIKACIJE! Odmah ih brišite sa telefona
Foto: Printscreen/Gugl

PAZITE SE

GUGL ZABRANIO 3 POPULARNE APLIKACIJE! Odmah ih brišite sa telefona

Nova opasnost za vlasnike Android uređaja

Objavljeno: 14:48h

Google je uklonio tri popularne aplikacije iz prodavnice (Play Store), jer je otkriveno da šire ozloglašeni malware Džoker (Joker).

Reč je o malicioznom softveru koji krade novac od korisnika, tako što ih krišom pretplaćuje na premijum servise. Više možete OVDE saznati.

Malware su otkrili stručnjaci kompanije Kaspersky, prenosi britanski Express.

Sajber-prevaranti su osmislili novu taktiku kako bi prevarili Google sisteme za verifikaciju aplikacija, pre nego što se nađu u katalogu.

Gugl
foto: Ilustracija, EPA-EFE/Julien de Rosa

– Malware iz porodice Trojan.AndroidOS.Jocker može presresti kodove poslate u tekstualnim porukama i zaobići sigurnosne sisteme. Prevaranti preuzimaju originalne aplikacije iz prodavnice, dodaju im maliciozni kod i ponovo vraćaju, ali pod drugim imenom. One u većini slučajeva ispunjavaju prvobitnu svrhu, pa korisnik neće posumnjati da predstavljaju pretnju – objasnio je u blogu Igor Golovin.

Ručno brisanje

Nažalost, nije dovoljno što su naslovi uklonjeni iz prodavnice, već korisnici moraju da ih ručnu obrišu s Android telefona.

Sporne aplikacije – Style Message, Blood Pressure App i Camera PDF Scanner, preuzelo je hiljade korisnika što predstavlja veliki rizik, upozoravaju stručnjaci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.