"OD MOMENTA KAD POZOVU IMAM 12 MINUTA DA SE POJAVIM NA STANICI": Dragan iz Čačka radi EKSTREMNO odgovoran POSAO!
Protivgradni stelac, Foto: RINA

KO BRANI NEBO IZNAD ČAČKA?

"OD MOMENTA KAD POZOVU IMAM 12 MINUTA DA SE POJAVIM NA STANICI": Dragan iz Čačka radi EKSTREMNO odgovoran POSAO!

Na teritoriji grada Čačka ove sezone angažovano je 50 protivgradnih strelaca

Objavljeno:

Svake godine dešava se da usled grada stradaju zasadi u selima u okolini Čačka. Protivgradni strelci su skoro mesec dana već u pripravnosti jer je sezona počela 15. aprila i trajaće sve do 15 oktobra.

Dragan Milovanović iz čačanksog sela Prijevor, ovim poslom se bavi već 18 godina, a ni sam ne više ne zna broj raketa koje je do sada ispalio.

"Posao nije toliko fitički težak koliko je odgovoran. Kad vam jave "pripravnost" ne smete da se udaljavate, nekad to potraje i po čitav dan. Dešavalo se da i usred noći dolazim na stanicu. Od momenta kad me pozovu, imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće", priča Dragan za RINU.

Protivgradna zaštita
foto: RINA

Na teritoriji grada Čačka ove sezone angažovano je 50 protivgradnih strelaca raspoređenih na 25 protivgradnih stanica.

"Oko 425 raketa radarski centar Užice je raspodelio na početku sezone, a neki deo je neiskorišćen od prošle godine. Grad Čačak će obezbediti još 105 tako da će svaka stanica raspolagati sa po 21 raketom", rekao je Vladimir Gojgić, načenik gradske Uprave za LER.

Protivgradna zaštita
foto: RINA

Kada je reč o zaradama, protivgradni strelci pored četiri hiljade dinara koje mesečno dobijaju od RHMZ,od grada Čačka dobijaju 70 hiljada dinara neto zarade kao i naknadu za gorivo, dodao je Gojgić.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.