PREVARE SU SVE ĆEŠĆE: Stručnjaci savetuju da prvo postavite pitanje zašto baš vama neko to nudi!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

obratite pažnju

PREVARE SU SVE ĆEŠĆE: Stručnjaci savetuju da prvo postavite pitanje zašto baš vama neko to nudi!

Na Fejsbuk stranici "Ogledalo stanova" nalaze se objave i komentari brojnih građana koje su stanodavci prevarili

Objavljeno:

Nema čoveka koji bar jednom u životu nije bio žrtva prevare. Pa kako onda sa toliko bogatim svojim i tuđim iskustvom nismo oprezniji? Možda zato što su i prevaranti usavršili modele prevara.

U oglasu je pisalo da se izdaje stan za 250 evra, a za one koji su spremni da plate šest meseci unapred cena se spušta na 200. Tek u momentu kada je trebalo da preuzmu ključeve od stana, pošto su uplatili kiriju za pola godine, otkrili su da su prevareni.

Na Fejsbuk stranici "Ogledalo stanova" nalaze se objave i komentari brojnih građana koje su stanodavci prevarili. Marija Stanković iz Niša poslala nam je video.

"Ja sam 2018. godine, tri nedelje pre nego što je trebalo da se uselim u stan koji sam planirala da iznajmim, dala novac u visini jedne kirije i depozita vlasnici stana. Kada je trebalo da se uselim ja sam došla, ali sam bila nasilno izbačena iz stana i nisu mi vratili novac. Bila je pozvana policija, ceo slučaj je dobio epilog na sudu", objašnjava Marija Stanković.

Nekada su šibicari varali na ulici, a danas su najčešće onlajn prevare. Suština se nije promenila, kažu stručnjaci, manipulatori se trude da steknu poverenje žrtve i da od nje na prevaru izvuku materijalnu korist.

"Veoma je komplikovano dati profil žrtava, žrtva može da bude svako – vi, ja, bilo ko. Stvar je samo u tome da treba uvek šta god da se događa generalno u životu, a pogotovo u ovakvim stvarima razmisliti i postaviti sebi jedno jednostavno pitanje zašto ja? Zašto meni nude tako dobar posao, tako dobra ponuda, šta stoji iza te ponude", ističe prof. dr Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbednosti.

Iako smo svi svedoci ili poznajemo nekoga ko je bio žrtva prevare i dalje smo lakoverni. Zašto? Stručnjaci tvrde da je to zato što prevaranti imaju dobru taktiku.

"Kad se sklopi poverenje, jedna od tendencija omogućava da prvo uradite nešto malo sitno, kad ispunite to sitno onda ja tražim sledeći korak. U prevarama uplatite sumu novca – 2.000 dinara, vrati vam se 4.000 dinara i oči vam zablistaju, pa vam onda kažu dajte 15.000 dobijate 150.000. Vi uplatite 15.000, a 150.000 ne dobijete nikada", dodaje Mandić.

Prevaranti su najčešće veoma inteligentni, tvrde stručnjaci, i njihova meta može da bude bilo ko, bez obzira na pol i starost.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.