OTKRIVAMO KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE! U marketima prodaju BUĐAVE za 69 dinara, EVO ŠTA KAŽU PIJAČNI PRODAVCI
Miroslav Petrović, Foto: Emilija Jovanović

kako razlikovati domaće i uvozne jagode?

OTKRIVAMO KAKO DA PREPOZNATE DOMAĆE JAGODE! U marketima prodaju BUĐAVE za 69 dinara, EVO ŠTA KAŽU PIJAČNI PRODAVCI

Pijaca Zeleni venac obiluje tezgama sa natpisima "Domaća neprskana slatka jagoda", a njen miris mami i one kupce koji nisu planirali da je kupe

Objavljeno:

Za one koji vole jagode leto i proleće su period uživanja u ovom voću. Sa prvim pojavljivanjem na rafovima i pijačnim tezgama, brzo se razgrabe bez obzira na cenu i kvalitet.

Jagode iz uvoza najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske, a na srpsko tržište stižu malo ranije nego one domaće. Preprodavci ih često prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su domaće.

Akcije na cenu jagoda u marketima ovih dana su aktuelne, a u želji da prođu jeftinije kupci se neretko grdno razočaraju.

Tako je na društvenim mrežama podeljena fotografija i informacija da se u jednom poznatom trgovinskom lancu prodaju buđave jagode po ceni od samo 69 dinara!

Razočarani kupac je ovo podelio na internetu u nameri da upozori ostale kupce.

Niska cena ne mora nužno da znači loš kvalitet, ali u ovom slučaju, čini se, cena je upravo to nagovestila.

Buđave jagode mogu biti štetne za zdravlje, a potrošači su se žalili da posle konzumiranja ovog voća osećaju bol i peckanje u grlu, što može biti posledica hemijskog trovanja.

Jagode su godinama po ostacima pesticida u vrhu lista najzagađenijih poljoprivrednih proizvoda. Zbog toga je izuzetno važno da proizvođači poštuju karencu – minimalni vremenski period koji treba da protekne od poslednje primene preparata do berbe – upozoravaju stručnjaci.

Uvozne jagode u marketima u Srbiji trenutno se mogu naći po ceni od 69 dinara za 250 grama na akciji, dok je na pijacama ta cena nešto veća.

Opravdano ili ne, otišli smo da proverimo.

Pijaca na Zelenom vencu
Pijaca na Zelenom vencufoto: Emilija Jovanović

Pijaca Zeleni venac obiluje tezgama sa natpisima "Domaća neprskana slatka jagoda", a njen miris mami i one kupce koji nisu planirali da je kupe.

Upravo takav miris oslikava domaće jagode, koje su uglavnom boljeg kvaliteta od uvoznih.

Ako je suditi po tome, "jača" cena na pijacama je onda i opravdana.

Prve domaće jagode iz plastenika na tržište su stigle sredinom aprila, ali su na pijacama u ponudi i uvozne.

- Domaće su oko 400 dinara, a uvozne oko 500, dok pola kilograma jagoda u korpicama košta 200 dinara, kaže za Espreso prodavac Miroslav Petrović.

1 / 8 Foto: Emilija Jovanović

Potražnja za jagodama ovih dana nije velika, a kako Miroslav kaže kupci obično pazare po pola kilograma.

- Ne kupuju baš tako puno, uzimaju ugavnom po pola kilograma. Uvoznih ima manje i skuplje su, tako da više domaće uzimaju, ističe Miroslav i dodaje da se trenutno najviše kupuju salate i luk.

Kako prepoznati uvozne jagode?

I domaće jagode su gotovo uvek tretirane pesticidima kako bi što duže potrajale. Od uvoznih se najviše razlikuju po mirisu i ukusu. One domaće imaju intenzivan miris, a ukus im je sladak i dosta sočniji od uvoznih. Domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama, jer sunčevi zraci neravnomerno (prirodno) padaju na plod prilikom razvoja.

Takođe, domaće možemo prepoznati po obliku. Nikada nisu sve istog oblika, veličine i boje. Puno brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.