MIHAJLOVIĆ: Neometano snabdevanje gasom, ako se i nešto dogodi IMAMO REŠENJE!
Zorana Mihajlović, Foto: Printscreen/RTS

MINISTARKA RUDARSTVA I ENERGETIKE

MIHAJLOVIĆ: Neometano snabdevanje gasom, ako se i nešto dogodi IMAMO REŠENJE!

Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 posto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe nigde

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se snabdevanje gasa u Srbiji za sada odvija neometano i da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada. Objasnila je da je Bugarska tranzitna država i da se gas iz Gasproma preko te zemlje i isporučuje Srbiji.

- Gas iz Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično - oko šest miliona kubnih metara gasa, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da Srbija sada na dnevnom nivou, s obzirom na to da je letnje vreme i nije grejna sezona, troši oko 4,6 miliona kubnih metara. Istakla je da su potrebe naše zemlje za sada redovne, ali da resorno ministarstvo i vlada uveliko prave planove ukoliko dodje do nekih vanrednih situacija.

Prema njenim rečim, jedna od stvari koja može da se desi je da ukoliko se prekine isporuka nekoj tranzitnoj zemlji, ta zemlja uzima za svoje potrebe gas iz tranzita namenjen nekoj drugoj državi.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Objasnila je da ukoliko do toga dodje i Srbija ne dobije, kroz svoj tranzit, one količine koje su ugovorene, Srbija ima dve mogućnosti i za koje je spremna. Prva mogućnost je da se koristi gas iz Banatskog dvora, gde se za sada u srpskom delu imamo gasa za 21 dan, a u ruskom delu gasa ima za 22 dana.

Dnevno iz Banatskog dvora, kazala je Mihajlovićeva, može da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa. Kao drugi krizni plan, navela je ministarka, ukoliko se gas ne bude isporučivao u dogovorenim količinama je supstitucija gasa nekim drugim energentom (mazut) ili ograničenje ugovora.

Izrazila je nadu da do kriznih situacija sa snabdevanjem gasa neće doći i da Bugari neće uzeti deo gasa koji pripada našoj zemlji.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.