GASNA KRIZA UZDRMALA EVROPU! Mnogi će se TEŠKO opraviti od udara ASTRONOMSKIH cena
Ilustracija, Foto: Profimedia

kriza

GASNA KRIZA UZDRMALA EVROPU! Mnogi će se TEŠKO opraviti od udara ASTRONOMSKIH cena

Reakcija tržišta potvrdila je da je ključni trenutak rata, kojeg su se svi plašili, već tu: Ozbiljno ometanje izvoza ruskog gasa u Evropsku uniju

Objavljeno:

Ruski energetski gigant Gasprom kaže da je prekinuo sve isporuke gas u Bugarsku i Poljsku nakon što su ove zemlje odbile da počnu da plaćaju gas u rubljama.

U jednom trenutku je došlo do zabune kada su Poljska i Bugarska istakle da još uvek dobijaju ruski gas, da bi onda kasnije usledilo saopštenje Gasproma i reakcije zemalja koje su pogođene novom odlukom. Cene gasa u Evropi skočile su više od 23 odsto samo nekoliko sati nakon šokantne odluke Gasproma, piše "Njujork tajms".

Reakcija tržišta potvrdila je da je ključni trenutak rata, kojeg su se svi plašili, već tu: Ozbiljno ometanje izvoza ruskog gasa u Evropsku uniju.

„Tajms“ piše da lepo prolećno vreme umanjuje posledice ove odluke, ali da je potreba za zamenom zaliha Gasproma alternativnim izvorima hitna. Nema dileme da će već visoke cene gasa još rasti, što će dovesti do još veće inflacije, što će osetiti potrošači širom Evrope.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia, Google Earth

Rojters je preneo saopštenje ruske energetske kompanije.

"Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa Bulgargasu i PGNiG u Poljskoj zbog izostanka plaćanja u rubljama. Plaćanje za gas koji je isporučen posle 1. aprila mora da se izvrši u rubljama koristeći nove podatke o plaćanju, o čemu su ugovorne strane blagovremeno obaveštene", navodi se.

Ranije su i poljski i bugarski dobavljači energenata rekli da su dobili zvanična obaveštenja od ruskog snabdevača gasom da će isporuke gasa biti prekinute.

Zabuna oko isporuke ruskog gasa

Saopštenje Gasproma o prekidu isporuke gasa dolazi posle izvesne zabune ranije jutros kada su podaci pokazali da su isporuke gasa u Poljsku preko Belorusije privremeno smanjene na nulu pre nego što su nastavljene. Bugarska gasna mreža je takođe saopštila u jednom trenutku da još uvek dobija ruski gas.

Bugarska
foto: Profimedia

Prema podacima Evropskog udruženja operatora za isporuku gasa, navodilo se da je ruska isporuka gasa u Poljskoj nakratko prekinuta jutros, a da je kasnije gas potekao i da se njegova količna povećava. Izvršni direktor bugarske gasne mreže Vladimir Malinov je za Rojters rekao jutros da isporuke gasa u Bugarskoj za sada teku normano.

Poljska je upozorila da je Rusija zapretila da će prekinuti isporuke gasa od srede nakon što je Varšava odbila da počne da plaća isporuke ovog energenta u ruskim rubljama.

Poljska kaže da će se snaći i bez ruskog gasa

Poljski dobavljač energenata PGNiG je potvrdio da su isporuke gasa ovoj zemlji obustavljene. Oni su uvezli više od polovine svog gasa preko Gasproma u prva tri meseca ove godine, ali Varšava kaže da će se snaći bez ruskog gasa i da može da ostatak gasa nabavi negde drugde.

Poljska
foto: Profimedia

Poljski dobavljač energenata rekao je da je njegovo podzemno skladište gasa popunjeno oko 80 odsto i da je potražnja manja kako se leto približava.

Istakao je da je prekid isporuke gasa kršenje ugovora i daće koristiti "sva dostupna ugovorna i pravna sredstva" da traži kompenzaciju.

Bugarska: Gas se koristi kao političko oružje

Bugarska kaže da je već u potpunosti platila isporuku gasa u aprilu i optužila je Gasprom da je prekršio ugovor.

"U ovom trenutku prirodni gas se više koristi kao političko oružje ali i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu", rekao je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov.

Dodao je da Bugarska nije prekršila svoje ugovore i da ta zemlja neće predstavljati pretnju Srbiji i Mađarskoj. Navedeno je da se njihovo snabdevanje gasom iz Rusije nastavlja.

"Što se tiče Srbije i Mađarske - Bugarska je lojalan partner svim susednim zemljama. Bugarska nije Rusija", istakao je.

On je dodao da Bugarska sledi stav EU da se zemlje ne povinuju zahtevima Rusije da počnu da plaćaju gas u rubljama.

1 / 8 Foto: Profimedia

Nikolov je istakao da Bugarska ima dovoljno energenata za naredni period.

Bugarski premijer Kiril Petkov je istakao da je odluka Gasproma teška povreda postojećeg ugovora i predstavlja ucenu.

Petkov je naveo da Bugarska trenutnu razmatra svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa u Srbiju i Mađarsku jer "ova ucena nije prihvatljiva".

"Rusija pokušava da uceni Evropu"

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, osudla je Rusiju zbog pokušaja da "uceni" Evropu nakon što su je Gasprom potvrdio da je prekinuo isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

"Najava Gasproma da jednostavno zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene. Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. To još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom", navela je.

EU, Evropska unija
foto: Profimedia

Dodala je da je EU spremna za ovaj scenario.

"U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama. Radili smo na tome da obezbedimo alternativne isporuke i najbolje moguće nivoe skladištenja širom EU", navela je. Istakla je da se u Briselu vode krizni razgovori.

"Rusija se dalje izoluje odlukom o gasu"

Zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab je poručio da odluka Rusije da prekine isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj samo dodatno izoluje Rusiju na međunarodnoj sceni.

1 / 4 Foto: Profimedia

"To će imati štetan efekat i na Rusiju, jer ona postaje sve udaljenija, sve više, ne samo politički, već i ekonomski", rekao je za Skaj njuz.

"Rusija treba da prekine isporuke i drugim 'neprijateljskim zemljama'"

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je da je ruski gasni gigant Gasprom doneo ispravnu odluku obustavivši u potpunosti isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj.

Vjačeslav Volodin je napisao na Telegramu da Rusija treba isto da uradi i sa drugim "neprijateljskim zemljama".

Bonus video:

00:25

UŽIVO! RAT U UKRAJINI, 63. DAN! Kijev: Ruske snage napreduju na istoku zemlje! Moskva: Udar na Kijev spreman u svakom trenutku!

(Espreso/Njujork Tajms)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.