MIODRAG NUDI DNEVNICU 5.000 DINARA PLUS SMEŠTAJ I HRANU, ALI NIKO NEĆE DA RADI: Već mesec dana traži radnike
Novčanik, Foto: Stefan Jokić

OGLAS ZA POSAO

MIODRAG NUDI DNEVNICU 5.000 DINARA PLUS SMEŠTAJ I HRANU, ALI NIKO NEĆE DA RADI: Već mesec dana traži radnike

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana putem oglasa

Objavljeno:

Na društvenim mrežama pojavljuje se veliki broj oglasa za posao sa dnevnicom i do 5.000 dinara, ali se niko ne odaziva.

Vlasnici zasada maline uveliko su u potrazi za beračima, ali se plaše da im rod ne propadne, jer niko ne želi da se bavi ovim poslom. Zato su poslodavci odlučili da ponude još bolje uslove. Ovogodišnja dnevnica, će najverovatnije, iznositi čak 5.000 dinara, što je 2.000 dinara više nego prošle godine.

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana putem oglasa. Iako nudi smeštaj, hranu i 5.000 dinara dnevno, niko se ne javlja.

"Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, pa zamislite koliko tek strepe vlasnici većih parcela", objašnjava Sretenović, pretpostavljajući da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu, mada pojedini otkupljivači vele da će "izaći" i na 1.000, što bi bilo rekordno.

1 / 7 Foto: RINA

Na visoku cenu maline će, kako kažu stručnjaci, pre svega uticati mala količina roda, posebno u brdskim predelima, gde je malinjake "pokosio" kasni sneg. Na svetskom tržištu postoji sve veća potražnja za kvalitetnim srpskim malinama, mada trenutna kriza u Ukrajini i te kako može da utiče na izvoz.

"U hladnjači su mi ostale neke zalihe od prošle godine, a trenutna cena je dostigla 590 dinara, plus porez. U malinjacima se ovih dana čisti višak, te đubri, taripira i frezira, a za sve to sam morao da dovedem radnike iz Požege, kojima plaćam 400 dinara po satu. Imam zasade na 1,3 hektara, pa se uzdam u obećanje jednog Piroćanca da će mi na vreme dovesti berače. Računam i na tradicionalnu radnu snagu iz Republike Srpske", kaže Vladan Perović iz Arilja.

Do sada su pojedini malinari iz ovog mesta, ali i iz Ivanjice, već godinama unazad sa prvim prolećnim radovima odlaze autobusom na jug Srbije i odatle dovoze radnike, koji u ovim krajevima ostaju sve do kraja sezone branja. Među njima je najviše Roma, kojima proizvođači obezbeđuju smeštaj, a oni, ukoliko postoji potreba, idu od domaćinstva do domaćinstva i obavljaju sve potrebne poslove. Trenutna dnevnica im je oko 4.500 dinara.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.