KO ZARAĐUJE NAJVIŠE, A KO NAJMANJE U SRBIJI? Ovo su najnoviji podaci, da li ste iznenađeni?
Novac, Foto: Profimedia

PLATA U SRBIJI

KO ZARAĐUJE NAJVIŠE, A KO NAJMANJE U SRBIJI? Ovo su najnoviji podaci, da li ste iznenađeni?

Plate su rasle i u trgovini i to 13 odsto, a dvocifreno povećanje zabeleženo je u ribarstvu rudarstvu, proizvodnji hemikalija, guma i električne opreme, u delatnosti uklanjanja otpada, kao i u sektoru sportskih, zabavnih i rekreativnih delatnosti

Objavljeno:

Statistika kaže da su u januaru ove godine u proseku svi zaposleni u Srbiji zaradili oko 12,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Mnogi, međutim, nisu videli ovo povećanje na svojim računima ili je ono bilo značajno manje, jer je u pitanju prosečna zarada. Ipak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo je i onih kojima su plate porasle duplo više od proseka.

Prvi na spisku onih kojima primanja rastu su programeri čije su mesečne zarade porasle za 32,2 odsto i sada prosek iznosi 234.140 dinara. Oni su u januaru u proseku zaradili 57.000 dinara više u odnosu na isti mesec prošle godine. Drugi na listi, zaposleni u kinematoghrafiji zarađuju upola manje, u proseku oko 105.983 dinara, ali su njihove plate nominalno veće za oko 28 odsto.

U vrhu po rastu zarada su i zaposleni u upravljanju otpadom, sa povišicom od 26,3 odsto na 69. 921 dinara, dok su na četvrtom mestu po rastu zarada zaposleni u sektoru kockanja i klađenja sa 24 odsto. Oni su sa povišicom u proseku zaradili 63.627 dinara. Peti po visini povišice su stručnjaci angažovani u naučnim i tehničkim delatnostima kojima je plata veća za 22,7 odsto u odnosu na period pre godinu dana.

Plate su rasle i u trgovini i to 13 odsto, a dvocifreno povećanje zabeleženo je u ribarstvu rudarstvu, proizvodnji hemikalija, guma i električne opreme, u delatnosti uklanjanja otpada, kao i u sektoru sportskih, zabavnih i rekreativnih delatnosti.

1 / 4 Foto: Printscreen

Ko zarađuje najviše?

Apsolutni rekorderi po mesečnim primanjima su programeri. Zaposleni u ovoj delatnosti do sada su bili u rangu sa platama sa pilotima, naftašima i zaposlenima u duvanskoj industriji, ali su se poslednjih meseci značajno "odlepili" od svih ostalih delatnosti i preuzeli apsolutni primat po visini primanja, koje je za oko 70.000 veće od drugoplasiranih pilota, odnosno od proseka plata zaposlenih u vazdušnom saobraćaju koji iznosi 165.945 dinara.

Prosečan srpski programer ima između 27 i 35 godina, više od pet godina radnog iskustva, živi u Beogradu i radi za stranu IT kompaniju. To je pokazalo istraživanje "Puls srpske IT zajednice" koje je sproveo sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, i realizovano je u periodu od jula do septembra prošle godine.

Iz godine u godinu IT tržište rada je u sve većoj ekspanziji, a čak ni pandemija koronavirusa nije uspela da ga poljulja. Zbog specifičnosti i obima posla, ponuda radnih mesta raste velikom brzinom. U prethodnoj godini došlo je do porasta broja radnih mesta u odnosu na 2020. godinu za čak 65 odsto.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.