KOLIKO NOVCA TREBA KANDIDATIMA ZA VOZAČKU DOZVOLU? Zbog goriva podigli i cene časova
Polaganje vožnje, Foto: Beta / Milan Obradović

POLAGANJE VOŽNJE

KOLIKO NOVCA TREBA KANDIDATIMA ZA VOZAČKU DOZVOLU? Zbog goriva podigli i cene časova

U Vranju, put do dozvole B kategorije, od nedavno, skuplji je za 10-ak hiljada dinara i sada košta oko 70 hiljada dinara

Objavljeno:

Mnoge auto škole u Srbiji podigle su cene časova vožnje pravdajući to povećanjem cene goriva. Kandidati negoduju, ali na kraju - pristaju na nove uslove. Koliko obuka košta u Jagodini, Vranju i Zrenjaninu?

Sve auto škole u Jagodini podigle su cene za obuku kandidata. Časovi vožnje poskupeli su u od 1200 na 1500 dinara, dok se cena teorijske nastave uglavnom nije menjala. Za B kategoriju potrebno je sada izdvojiti između 80 i 85.000 dinara, plus za troškove lekarskog pregleda i ispita iz prve pomoći što košta još oko 5 hiljada. Na kraju treba platiti i taksu za izdavanje probne vozačke dozvole.

"Ne sviđa mi se to, ali ja sam se spasio toga pošto sam malo ranije pošao s time, ovo ovako ne sviđa mi se", kaže kandidat Miloš Milanović. Auto škole tvrde da su im svi troškovi porasli, a da najveći udeo u poskupljenju ima gorivo.

"Imamo povećanje troškova kao što su recimo kirije, poligoni, održavanje informatičke opreme, zatim amortizacija, bar jedno 30 procenata se povećalo", kaže Saša Ilić, član Asocijacije auto škola Srbije.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube

Cena obuke u Zrenjaninu je oko 63 hiljade dinara što je značajno manje u odnosu na Jagodinu, ali i ostatak Srbije. Auto škole sa sadanjim troškovima za gorivo i održavanje vozila teško izvode kalkulacije, ali vode računa da se ne snize kvalitet obuke.

"Jako, jako teško se uklapamo, ali neko značajnije povećanje cena moglo bi da se donese samo na nivou grada, da sve auto škole učestvuju i donesu jedinstvenu cenu, teško se uklapamo, na ivici rentabilnosti radimo", navodi Slavoljub Bujkov, iz jedne zrenjaninske auto škole.

U Vranju, put do dozvole B kategorije, od nedavno, skuplji je za 10-ak hiljada dinara i sada košta oko 70 hiljada dinara.

Povećanje cena za sada ne utiče značajno na broj kandidata koji započinju obuku. Konkurencija među auto školama je velika, a kandidati uglavnom biraju škole sa boljim rejtingom, nego što se opredeljuju za cenu. Svi na kraju prate kretanje troškova i ne isključuju nove kalkulacije narednih nedelja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.