MOŽE LI GORIVO DA ZAMENI BIO-DIZEL OD SUNCOKRETA, ULJANE REPICE I JESTIVOG ULJA? Cene otišle u NEBESA (FOTO)
Bio-dizel, Foto: Printscreen/RTS, Uprava carine, Profimedia

RAST CENA

MOŽE LI GORIVO DA ZAMENI BIO-DIZEL OD SUNCOKRETA, ULJANE REPICE I JESTIVOG ULJA? Cene otišle u NEBESA (FOTO)

Poljoprivredno gazdinstvo ceđeno ulje može koristiti u ishrani ili za bio-dizel. Ostatak - sojinu ili suncokretovu pogaču, domaćini daju stoci

Objavljeno: 09:30h

Zbog rata u Ukrajini gorivo nikad nije bilo skuplje.

Procenjuje se da bi Srbija preradom suncokreta, uljane repice i otpadnog jestivog ulja, godišnje mogla da proizvede oko 250.000 tona bio-dizela. Domaćini iz Banatskog Karlovca već osam godina oru, seju i žanju na bio-dizel koji sami proizvode.

Slobodan Caran iz Banatskog Karlovca od 100 kilograma suncokreta iscedi oko 40 litara ulja. Pravilo je da litar ulja daje litar bio-dizela. Investicija za energetski nezavisno gazdinstvo je oko 5.000 evra.

Poljoprivredno gazdinstvo ceđeno ulje može koristiti u ishrani ili za bio-dizel. Ostatak - sojinu ili suncokretovu pogaču, domaćini daju stoci.

"Da kažemo da je tri kilograma suncokreta potrebno za jedan litar ulja. Dobijete jedan litar ulja i dva kilograma pogače. Vrednost ta dva kilograma pogače je vrednost dva kilograma suncokreta. Krajnja cena bio-dizela je 85 dinara", kaže privrednik iz Banatskog Karlovca Srećko Radovanović.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Briketirke na njivama u Sloveniji, Rumuniji i Srbiji napravile su i brikete.

"U Rumuniji imamo proizvođača koji seje semensku detelinu i onu detelinu koja mu je ostala - ogromna količina od 550 hektara, pravi briket i bukvalno može da ogreje ceo grad sa tim briketom", ističe Radovanović.

Prvi traktorski dizel-motor pokrenuo je Rudolf Dizel koristeći ulje od kikirikija.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.