NE KUPUJU SAMO NEKRETNINE, VEĆ OTVARAJU I FIRME: Šta je potrebno jednom RUSU da bi registrovao FIRMU u SRBIJI?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Aleksandra Čolić

RUSKO-UKRAJINSKA KRIZA

NE KUPUJU SAMO NEKRETNINE, VEĆ OTVARAJU I FIRME: Šta je potrebno jednom RUSU da bi registrovao FIRMU u SRBIJI?

N današnji dan, ima 876 privrednih društava čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 524 preduzetnika, koje su registrovali državljani Rusije

Objavljeno:

Otkako je počeo rat u Ukrajini, pomalo oprezno po beogradskim kuloarima pročulo se da pojedini timovi šire svoje kapacitete i da dovode radnike iz Rusije. Posledično, povećao se i upit za zakup stanova, najviše na Novom Beogradu.

Sada, mesec dana kasnije, jasno je trač istina, odnosno, da mnoge kompanije sele svoje biznise i radnike iz Rusije i Ukrajine, a da im je Srbija jedna od top destinacija.

biznis
foto: Profimedia

To potvrđuju i poslednji podaci Agencije za privredne registre (APR). Ukupno je registrovano 876 privrednih društava čiji su osnivači/članovi udela u društvu fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 524 preduzetnika, koje su registrovali državljani Ruske Federacije.

"Od 24.02. do 04.04.2022, registrovano je osnivanje 86 privrednih društava čiji su osnivači/članovi udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 202 preduzetnika, koje su registrovali državljani R. Federacije u Srbiji", navode preciznije.

Najviše je, kako nam dalje navode, privrednih društava, čiji su osnivači/ članovi društva fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, ima registrovanu pretežnu delatnost:

- Računarsko programiranje

- Nespecijalizovana trgovina na veliko

- Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

- Konsultantske delatnosti u oblasti IT

Pretežne delatnosti kod preduzetnika:

- Računarsko programiranje

- Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

A kako uopšte Rusi mogu da osnivaju firme u Srbiji?

Podsetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije privrednih subjekata je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću na primer, kao najčešće pravne forme organizovanja privrednih društava, potrebna je sledeća dokumentacija:

- jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obveznika – društvo sa ograničenom odgovornošću (obrasci),

- osnivački akt društva (odluka za jednočlano društvo ili ugovor za višečlano) sa overenim potpisima članova društva (primeri akata),

- dokaz o identitetu članova društva (za domaće fizičko lice - fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu, odnosno izvod iz matičnog registra ako je osnivač pravno lice koje nije registrovano u Registru koji vodi Agencija za privredne registre),

- odluka o imenovanju zastupnika ako nije određen osnivačkim aktom,

- potvrda banke o uplati novčanog uloga, ako se ulog uplaćuje u društvo do osnivanja, odnosno sporazum članova o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga, ako se ulog unosi u društvo do osnivanja,

- dokaz o uplati naknade za registraciju osnivanja i dokaz o uplati naknade za registraciju i objavu osnivačkog akta (4.900,00 dinara + 1.000,00 dinara).

Za registraciju preduzetnika potrebna je sledeća dokumentacija:

- jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obveznika,

- dokaz o identitetu preduzetnika (za domaće fizičko lice - fotokopija lične karte, a za stranca – fotokopija pasoša/strane lične karte, odnosno fotokopija lične karte, ako je izdata strancu),

- dokaz o uplati naknade za registraciju preduzetnika (1.500,00 dinara),

- dozvola, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je to posebnim zakonom propisano kao uslov za registraciju.

Rusi traže stanove iznad 500 evra u Beogradu

U poslednjih mesec dana, agencije za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, primetile su nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život.

"Potražnja ka stanovima na Novom Beogradu je konstantna i zato su i cene u odnosu na druge opstine u Beogradu veće", kaže iz City Experta Miloš Mitić.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas.

"Uglavnom traže Beograd i Novi Sad, a radi se o ljudima veće platežne moći, uglavnom iz IT industrije gde vrlo često i sama kompanija plaća troškove zakupa. Često se radi o većem broju ljudi koji dolazi pa se najpre traže veći stanovi i kuće, nakon toga i stanovi sa jednom ili više spavaćih soba u cenovnom rangu iznad 500 evra, pre svega u kondominijumima blizu centra grada i u opštinama koje su i generalno tražene i dobro povezane sa gradom i poslovnim centrima", zaključuje Mitić.

( Espreso / Telegraf Biznis )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.