SRBIJI POVEĆANE KVOTE ZA IZVOZ ČELIKA: Evo šta to znači za smederevsku Železaru!
Železara u Smederevu, Foto: Profimedia

kvote za izvoz

SRBIJI POVEĆANE KVOTE ZA IZVOZ ČELIKA: Evo šta to znači za smederevsku Železaru!

Prema njegovim rečima, HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju

Objavljeno:

Prošle sedmice Evropska komisija je povećala kvote za izvoz nekih vrsta čelika iz Srbije na tržište Unije. Brisel je preraspodelio kvote za uvoz čelika koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji.

Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u čeličani "Hbis Srbija" kaže za RTS da će zbog te odluke moći da izvezu 30.000 tona više na kvartalnom nivou.

Vladan Mihailović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će povećanje kvota od strane EU za uvoz čelika imaće veoma pozitivan uticaj na rad HBIS Srbija.

"Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode HBIS-a. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona", naglasio je Mihailović.

Vladan Mihailović
Vladan Mihailovićfoto: Printscreen/RTS

Prema njegovim rečima, HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju.

"Fokusiramo se na projekte kako bismo izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji mi proizvodimo u našoj visokoj peći. Mi ne možemo da utičemo na cene energenat na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznađemo nova tržišta snabdevanja ugljem koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć", kaže Mihailović.

Oko 65 odsto sirovina uvozili su, dodaje, iz Ukrajine i Rusije.

1 / 6 Foto: Dragana Udovičić

"Mi smo i pre krize napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama.. Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca", naglasio je Mihailović.

Sada rade, napominje, sa dve visoke peći, od avgusta 2021.

"Mi smo visoku peć broj jedan pre svega zbog drakonskih kvota EU obustavili u julu 2020. da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć, uspešno se prilagodili novim uslovima i zadovoljni smo uslovima postojanja u 2021. godini", kazao je Mihailović.

Zbog kvota su, napominje, imali pauzu u proizvodnji od 13 meseci i nijednom nisu došli u situaciju da zaustavljaju proizvodnju zbog kovida.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.