STANIĆ: Zbog krize u Ukrajini ugrožen izvoz vredan milijardu evra
Bojan Stanić, Foto: Printscreen/RTS

privredna komora srbije

STANIĆ: Zbog krize u Ukrajini ugrožen izvoz vredan milijardu evra

Sa druge strane, dodaje on, dostupnost ruskog tržišta iz dana u dan postaje ograničenija

Objavljeno:

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi za RTS da je zbog rata u Rusiji ugrožen izvoz vredan milijardu evra. Kao najveći problem ocenjuje rast cena energenata, ali i rast cena hrane.

Bojan Stanić je gostujući u Dnevniku 1 naveo da je imajući u vidu ratno stanje u Ukrajini kao i blokadu gotovo svih graničnih prelaza, spoljna trgovina sa Ukrajinom praktično nemoguća.

1 / 9 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sa druge strane, dodaje on, dostupnost ruskog tržišta iz dana u dan postaje ograničenija.

"Velike su posledica po sve naše izvoznike i sve naše uvoznike sa tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije. Dakle, pre svega izvoz od oko milijardu evra koji je bio prošle godine u Ukrajinu i Rusiju je ugrožen. U Ukrajinu potpuno, što se tiče Rusije, to tržište postaje sve manje dostupno", objašnjava gost Dnevnika 1.

Kada govorimo o našim izvoznicima, dodaje Stanić, zbog toga što je to tržište sve manje dostupno i sve više rizično poslovati sa njim, ukoliko bi se ovakva politička situacija nastavila, treba razmatrati alternativna tržišta, pomoć onim kompanijama koje su vitalno bile orijentisane na ovo tržište, kao izvoza tako i uvoza.

Navodi da je naše glavno tržište - tržište Evropske unije.

"Dakle, 2/3 i našeg izvoza i investitora dolazi sa tog područja. U tom smislu ne može privreda Srbije biti vitalno ugrožena, ona može biti ugrožena iz prostog razloga na način na koji je ugrožena i privreda Nemačke - rastom cena i energenata. Ali, hipotetički, čak i da se izgubi tržište Rusije, što se nadamo da se neće desiti, privreda će moći da nastavi da funkcioniše", ocenjuje Stanić.

Dodaje da je kako za stanovništvo, tako i za proizvođače, takođe bitno to da imamo visok inflatorni pritisak, koji se kako kaže, sada ubrzano nastavlja.

1 / 9 Foto: Espreso, Profimedia

"I samim tim mi gubimo realnu kupovnu moć kao stanovništvo i povećavaju nam se troškovi sirovina za proizvodnju", objašnjava Stanić.

Ističe da zbog političke krize trpi privreda i da će posledice po nju biti dugoročne.

"Imamo situaciju da je inflacija u evrozoni 5,8 procenata na rekordnom nivou, očekuje se da ona nastavi da raste. U Srbiji može doći do 10 procenata. Naravno, ne treba ljudi da se plaše da će se desiti 1993. godina iz prostog razloga što je ovo globalni problem, što je ovo na neki način uvezeno u Srbiju i što nije stvar samo internog karaktera", objašnjava Stanić.

Kao najveći problem ocenjuje rast cena energenata, ali i rast cena hrane.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.