MMF DONEO OCENU DOMAĆE PRIVREDE
Siniša Mali, Foto: Profimedia

revizija

MMF DONEO OCENU DOMAĆE PRIVREDE

Mali je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali održao je završni sastanak sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu i na kraju druge revizije aranžmana zaključeno je da se Srbija dobro izborila sa krizom izazvanom pandemijom kovida 19, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima.

Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ministar Mali je, u razgovoru sa Misijom MMF koju je predvodio Jan Kes Martejn, istakao da je ispunjen veliki broj ciljeva, te da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

"U tom smislu najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Siniša MAli
Siniša MAlifoto: Foto: Marina Lopičić

Kako je navedeno, biće nastavljene aktivnosti na reformi Poreske uprave, a ukazano je i na značaj projekta e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne uređaje, koji će u realnom vremenu biti povezani sa Poreskom upravom, što će dosta doprineti borbi protiv sive ekonomije.

Obračun plata jedan od reformskih ciljeva

Takođe, kontatovano je da je važan i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine. Tema posete je bio i novi sistem za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Sagovornici su se saglasili da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja naše ekonomije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje i naveo da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

On je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), koji će trajati do kraja 2023. godine. Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.