SENIČIĆ O POSKUPLJENJU LETOVANJA: Dve stavke bi posebno mogle da podignu cenu, Egipat i Turska su posebna priča!
Ilustracija, Foto: Tamara Trajković, Profimedia

rast cena

SENIČIĆ O POSKUPLJENJU LETOVANJA: Dve stavke bi posebno mogle da podignu cenu, Egipat i Turska su posebna priča!

Najveće interesovanje srpskih turista je za putovanja u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Egipat i Bugarsku, a iznenađuje da se ove godine ponovo povećalo interesovanje za Italiju i Španiju

Objavljeno:

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da je interesovanje za putovanja bilo mnogo veće nego prošle godine, sve do početka ukrajinske krize, koja će dovesti do poskupljenja prevoza i takse za boravak.

- Imali smo jedan dobar broj bukinga, upita, interesovanje ljudi, ne samo kada su u pitanju letovanja, već i putovanja za praznike, ali je sa ukrajinskom krizom interesovanje stalo, rekao je Seničić na TV Prva.

Kako je istakao, normalno je očekivati da se umanjuju kovid mere zbog epidemioloških uslova.

On je podsetio da je Grčka u ponedeljak ukinula obaveznost posedovanja PLF obrasca za ulazak u tu zemlju, a da su iz Crne Gore i Albanije najavili da će situacija biti kao i prošle godine i da će srpski turisti u te zemlje moći da ulaze bez posebnih uslova.

Najveće interesovanje srpskih turista je za putovanja u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Egipat i Bugarsku, a iznenađuje da se ove godine ponovo povećalo interesovanje za Italiju i Španiju, prenosi Kurir.

Seničić očekuje da će se zbog ukrajinske krize smanjiti broj gostiju u Egiptu i Tunisu, koji su računali na ruske i ukrajinske turiste, zbog čega bi mogle da padnu i cene.

1 / 8 Foto: Profimedia

Kukaju i Crnogorci

Zbog krize u Rusiji i Ukrajini ove sezhonenesumnjivo će trpeti i Crnogorci.

Posle programa "Evropa sad" i takozvanog Maršalovog plana, koji im je povećao i prosečnu platu i minimalnu zaradu Crnogorci su se uzdali i u dobru sezonu. Rat između Rusije i Ukrajine, sada su svesni, novi je neočekivani udar, a imajući u vidu veliki priliv ruskih i ukrajinski turista svih prethodnih godina.

Crnogorski privrednici su otpočeli pripreme za letnju turističku sezonu koja već mora da uključi promene zbog nedolaska ukrajinskih i ruskih turista, kao i mehanizme promptnog iznalaženja ostalih tržišta za crnogorski turistički proizvod, smatra ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.