AVIONSKE KARTE BI MOGLE PAPRENO DA POSKUPE? Zbog sukoba u Ukrajini rezervacije vrtoglavo opadaju!
Aerodrom, Foto: Profimedia

REZULTATI STATISTIKE

AVIONSKE KARTE BI MOGLE PAPRENO DA POSKUPE? Zbog sukoba u Ukrajini rezervacije vrtoglavo opadaju!

Najpogođenije destinacije u Evropi su one na istoku, koje su najbliže zoni sukoba

Objavljeno:

Oporavak putničkog vazdušnog saobraćaja je zaustavljen nakon napada Rusije na Ukrajinu, pri čemu su tokom prve nedelje sukoba - rezervacije letova u Evropi pale za 23 odsto, a transatlantske rezervacije za 13 posto, saopštila je danas kompanija ForvardKejs, koja prati tu statistiku.

Podaci o broju rezervacija u periodu od 24. februara do 2. marta, u odnosu na nedelju pre ruskog napada na Ukrajinu, prvi su indikator raspoloženja putnika za putovanja tokom letnje sezone, navodi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zbog rastuće inflacije i cena nafte, koji generalno ugrožavaju ekonomske izglede, avio-prevoznici, uključujući Lufthanzu, Kvantas i japansku ANA Holdings, upozorili su da će cene karata možda morati da porastu kako bi pokrili povećanje troškova.

Najpogođenije destinacije u Evropi su one na istoku, koje su najbliže zoni sukoba, pri čemu Bugarska, Hrvatska, Estonija, Gruzija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Slovenija beleže pad rezervacija od 30 do 50 posto, prema ForvardKejsu.

Rezervacije na domaćim letovima u Rusiji, koja je tokom pandemije bila jedno od svetskih vazduhoplovnih tržišta sa najboljim rezultatima, pale su za 49 procenata.

Potpredsednik kompanije ForvardKejs, Olivije Ponti, kaže da je ruski napad na Ukrajinu zaustavio oporavak rezervacija koji je počeo u januaru, kada je u mnogim zemljama prošao vršni talas zaraze omikron sojem kovid virusa, ali dodaje da uticaj sukoba na transatlantska putovanja i zapadnoevropske destinacije do sada nije toliko loš kao što se strahovalo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.