SRPSKO CRVENO ZLATO NA UDARU MRAZA: Najavljena odlična OTKUPNA CENA, ali loše vreme preti da PREPOLOVI rod MALINA!
Malinjaci pod snegom, Foto: RINA

proizvođači zabrinuti

SRPSKO CRVENO ZLATO NA UDARU MRAZA: Najavljena odlična OTKUPNA CENA, ali loše vreme preti da PREPOLOVI rod MALINA!

Na nekim parcelama sa starim sadnicama rod je oko 40 kilograma po aru, dok na onima gde je sadni materijal dobar može dostići i nekoliko stotina kilograma po aru, kaže Radović

Objavljeno:

Srpsko crveno zlato nikad nije bilo traženije, ali i nikad skuplje. Međutim, usled loših vremenskih uslova malinari su uplašeni za količinu roda koji će ove godine moći da plasiraju na tržište. Usled duge i oštre zime očekuje se da će rod ove godine biti višestruko manji.

"Topli dani su izmamili pupoljke, ali i nas u zasade kako bi obavali te prve radove u malinjacima i primenili potrebne mere. To je međutim sve bilo uzalud i prerano jer su sneg i mraz oštetili nove pupoljke i tu od roda nema ništa. Sneg im ne smeta toliko koliko mraz. Prošle godine bila je suša i takođe teška sezona uprkos dobroj ceni, ali činjenica je da je roda sve manje ne samo kod nas, nego i u Evropi. Još je uvek rano govoriti kolika je tačno šteta, ali će definitivno ovakve vremenske prilike loše uticati na rod", kaže za RINU Dobrivoje Radović predsednik Asocijacija malinara Srbije.

1 / 4 Foto: RINA

Glavni konkurenti Srbije u malinarstvu jesu Poljska i Čile kod kojih je berba podbacila, pa su se upravo zbog toga uvoznici i okrenuli našim proizvođačima. Ove sezone najavljene su otkupne cene od 800, pa čak i do 1000 dinara po kilogramu, ali veliko je pitanje koliko robe će zapravo i biti. U Srbiji se malina gaji na nekih 13.000 do 14.000 hektara, a kako će podneti loše vremenske uslove i kako će roditi u velikoj meri zavisi i od kavliteta sadnog materijala.

Malinjak, Maline
foto: RINA

"Samo 10 odsto malinjaka u Srbiji je urađeno sa zdravim sadnim materijalom, kod većine su u zasadima sadnice stare decenijama koje ne mogu da daju dobar rod. Na nekim parcelama sa starim sadnicama rod je oko 40 kilograma po aru, dok na onima gde je sadni materijal dobar može dostići i nekoliko stotina kilograma po aru", kaže Radović.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.