JUTROS JE PUKLO U NAJVEĆOJ NUKLEARNOJ ELEKTRANI U EVROPI! Izmerena je radijacija u Srbiji, OVO su rezultati!
Ilustracija, Foto: Profimedia

RADIOAKTIVNOST U VAZDUHU

JUTROS JE PUKLO U NAJVEĆOJ NUKLEARNOJ ELEKTRANI U EVROPI! Izmerena je radijacija u Srbiji, OVO su rezultati!

Nakon snažne eksplozije usledilo je pitanje opasnosti od povećane radijacije

Objavljeno:

Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale Zaporožje - najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen, a žrtava nema.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova potvrdio je izveštaje o požaru u nuklearnoj elektrani "Zaporožja", upozoravajući da bi eksplozija mogla da bude, kako je reako 10 puta veća od černobiljske.

U tvitu objavljenom nešto posle 2.30 po lokalnom vremenu, Dmitro Kuleba je rekao:

"Ruska vojska sa svih strana puca na Zaporošku nuklearku, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Požar je već izbio. Ako eksplodira, biće 10 puta veći od Černoblja! Rusi moraju ODMAH prekinuti vatru, dozvoliti da uđu vatrogasci i da uspostave bezbednosnu zonu!“, navodi se u objavi Kulebe.

Ukrajina
foto: Profimedia

Nakon snažne eksplozije usledilo je pitanje opasnosti od povećane radijacije kako u području koje je zahvaćeno ratom, tako i na našem.

Naime, Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine obavestio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je na lokaciji nuklearne elektrane „Zaporožje“ u ranim jutarnjim časovima došlo do oružanih sukoba u kojima je oštećen deo opreme. Oštećena oprema nije od vitalnog značaja za sigurnost rada nuklearne elektrane i osoblje elektrane preuzima mere za saniranje oštećenja.

Na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju nije zabeležen povišeni nivo radioaktivnosti.

Na osnovu poslednjih informacija ostale nuklearne elektrane u Ukrajini rade u okviru svojih operativnih granica i uslova za siguran rad.

1 / 5 Foto: Profimedia

IZVEŠTAJ ZA SRBIJU

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izdao je saopštenje u kome se navodi na u protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja

U protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje. Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Republici Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama. Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 100-150 nSv/h (0,10 do 0,15 µSv/h).

U protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i teritoriju Ukrajine.

Podsetimo, sukobi između Rusije i Ukrajine juče su i zvanično ušli u drugu nedelju. Svet je sa nestrpljenjem čekao kada će početi druga runda pregovora između ruskih i ukrajinskih strana, a nakon višesatnog iščekivanja sastanak je počeo popodne.

Nakon pregovora prvi se oglasio savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da rezultati koji su Ukrajini potrebni na žalost nisu postignuti. Ono što je ulilo nadu, da će kraj sukoba uskoro doći, je činjenica da su obe strane pristale da nastave pregovore, a na jučerašnjem zasedanju uspeli su da se dogovore oko organizovanja humanitarnih koridora.

1 / 5 Foto: Profimedija

Nakon sednice Saveta za bezbednost oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da operacija teče po planu, a zatim je dodao da su Rusi i Ukrajinci jedan narod i da od toga nikada neće odustati.

Sa uvođenjem oštrih sankcija nastavile su SAD i Velika Britanija koje su uvele stroga ograničenja ruskim oligarsima i članovima njihovih porodica.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.