"UKRAJINU NAPUSTILO 660.000 LJUDI, MANJI BROJ DOLAZI I U SRBIJU" Boneli o rutama izbeglica
Frančeska Boneli, Foto: Printscreen/EuroNews

BITNO!

"UKRAJINU NAPUSTILO 660.000 LJUDI, MANJI BROJ DOLAZI I U SRBIJU" Boneli o rutama izbeglica

Ističe i da se u ovom trenutku među lokalnim stanovništvom može videti velika solidarnost

Objavljeno:

Predstavnica UNHCR Frančeska Boneli rekla je da se broj izbeglica iz Ukrajine povećava svakog trenutka i da je njih 660.000 već napustilo zemlju. Oni su, kako dodaje, uglavnom otišli u Poljsku, ali su se drugi uputili u Moldaviju, Mađarsku i Rumuniju, pa i dalje u EU.

"Veoma je teško predvideti u ovom trenutku koliko će ih biti, možda i do četiri miliona u Evropi. Većina koji stužu su žene, deca i stariji. Situacija je veoma teška, srceparajuća. Dolaze vozovima, putničkim vozilima, ali često i peške", rekla je ona.

Ističe i da se u ovom trenutku među lokalnim stanovništvom može videti velika solidarnost. Dodaje da je UNHCR prisutan godinama u Ukrajini i da već postoji veliki broj interno raseljenih lica u toj zemlji još od 2014. godine, te da je situacija sada dramatična jer se do mnogih ne može ni doći.

U Srbiju, kako kaže, dolazi mali deo ovih izbeglica.

"U ovom trenutku glavna ruta je Poljska i idu dalje ka EU, vidimo jedan mali broj koji dolaze u Srbiju, to su ljudi koji ovde imaju porodice. Mi smo spremni blisko da radimo sa Komeserijatom i drugim partnerima, tu smo da podržimo ukoliko se brojevi povećaju", istakla je ona.

1 / 12 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podsetimo, invazija Rusije na Ukrajinu traje već sedam dana, a prekid vatre još nije na vidiku. Za danas je najavljen novi sastanak ukrajinske i ruske delegacije, drugi po redu, nakon što su se prethodno sastali u Gomelju, ali bez većih rezultata.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju kojom je osudio ruski napad, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u intervjuu iz bunkera rekao da NATO mora pružiti njegovoj zemlji garancije za bezbednost, ukoliko ne želi da joj odobri članstvo u Alijansi.

Kada su u pitanju dešavanja na frontu, sve oči su uprte u Kijev, jer su satelitski snimci prikazali ruski konvoj dug 65 kilometara koji se približava ukrajinskoj prestonici. Dok rat u državi besni a diplomatska rešenja se čekaju, prema procenama UN je Ukrajinu do sada napustilo više od 660.000 ljudi.

(Espreso / EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.