IMA LI U SRBIJI POVIŠENIH DOZA GAMA ZRAČENJA? Oglasili se iz Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost
Maja Eremić Savković, Foto: Printscreen RTS

VAŽNO

IMA LI U SRBIJI POVIŠENIH DOZA GAMA ZRAČENJA? Oglasili se iz Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost

Direktorat za radijaciju i nuklernu bezbednost u Srbiji je pojačao svakodnevna merenja

Objavljeno:

Zbog ratnih sukoba u Ukrajini i učestalih informacija o eventualnom povećanju nuklearnog zračenja, Direktorat za radijaciju i nuklernu sigurnost i bezbednost Srbije svakodnevno objavljuje podatke o radioaktivnosti. Maja Eremić Savković, načelnica Odeljenja za kontrolu izlaganja stanovništva u tom Direktoratu, potvrdila je za RTS da u proteklim danima i u poslednja 24 časa na teritoriji Srbije nisu izmerene povišene doze gama zračenja i kreću se u uobičajenim vrednostima.

Direktorat za radijaciju i nuklernu bezbednost u Srbiji je pojačao svakodnevna merenja i te podatke će objavljivati na svom sajtu, jer su građani zabrinuti i zovu i pitaju šta se događa. Inače, to rade jer je Ukrajinski nuklearni regulator u nedelju saopštio da je u Kijevu pogođeno skladište radioaktivnog otpada, ali su istovremeno potvrdili da nema opasnosti od gama zračenja.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"U proteklim danima i u protekla 24 časa na teritoriji naše zemlje nisu izmerena povišene doze gama zračenja i kreću se u uobičajenim vrednostima i fluktuacijama tako da nije bilo promene što se tiče radio aktivnosti na teritoriji naše zemlje a i Evrope", potvrdila je za RTS Maja Eremić Savković.

Istakla je da je veoma važno da nema informacija da je došlo do bilo kakvog nuklearnog ili radiološkog akcidenta na teritoriji Ukrajine i da zato i ne postoji kretanje radio aktivnih vazdušnih masa koje bi eventualno ugrozile vazdušni prostor Evrope ili naše zemlje.

"Dakle, vazušne mase se kreću, ali nema kontaminacije i nisu radioaktivne u tom smislu da bi bile opasne po zdravlje stanovništva", precizirala je ona.

Direktorat Srbije je u stalnom kontaktu sa Evropskom mrežom za praćenje radioaktivnosti, i ta razmena podataka je izuzetno važna u ovom trenutku.

"Ta komunikacija je izuzetno važna, pre svega naši merni uređaji su deo te mreže i možemo da pratimo i merenje doze gama zračenja putem te mreže i na teritoriji Evrope. Stalno razmenjujemo podatke sa članicama te mreže a dostupni su nam podaci o radioaktivnosti, životne sredine cele evropske zajednice", objasnila je Eremić Savkovićeva.

Imajući u vidu da je proteklih dana bilo dosta dezinformacija i lažnih vesti u vezi s napadom na nuklearke, ukazala je da Direktorat obaveštava javnost svakog dana u 12 na osnovu verifikovanih podataka od međunarodne zajednice o stanju radioaktivnosti i u Srbiji i u EU i o događajima u vezi nuklearne i radiacione bezbednosti u Ukrajini.

"Upućujem sve građane koji su zabrinuti da sve informacije dobijaju na našem i sajtu drugih državnih organa," poručila je Eremić Savkovićeva.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.