NAUKA OTKRIVA ZAŠTO BEBA ZASPI U AUTU: Razlog je neverovatan!
Ilustracija, Foto: Printscreen youtube

objašnjenje

NAUKA OTKRIVA ZAŠTO BEBA ZASPI U AUTU: Razlog je neverovatan!

Bebin mozak unutrašnjost automobila povezuje sa osećajem u materici

Objavljeno:

Ako imate bebu, sigurno vam se čak nekoliko puta desilo da je zaspala čim ste se smestili u kola.

To se ne dešava bez razloga, štaviše, auto je prijatno okruženje za bebu.

Naučnici su došli do interesantnih zaključaka da unutrašnjost automobila u pokretu podseća na sigurno, toplo i tiho okruženje u materici.

Zvuk i vibriranje motora automobila koji se kreće stvaraju sličan zvuk i kretanje koji pomažu bebi da se opusti. Automobili nude istu vrstu ljuljanja koju je beba osećala dok je bila u materici kada ste, na primer, šetali.

1 / 4 Foto: Printscreen youtube

Odgovor bebe na ljuljanje prirodna je reakcija njenog senzomotornog sastava. Istraživači su otkrili da nežno i stalno ljuljanje reguliše spoljašnji, motorički i srčani sastav bebe na koordinisan način koji ih smiruje.

Ljuljanjem se bebinom malom mozgu olakšava i stvara parasimpatički odgovor opuštanja, niži puls i povećani osećaj dobrobiti. Stalno brujanje motora automobila vrsta je buke koja umiruje bebu. Motor automobila vrsta je “bele buke” koja može oponašati poznate zvukove koje je beba čula u materici i može prikriti glasne zvukove koji mogu podstaći detetov mozak.

Ovaj beli šum utiče na san podstičući bebin mozak da usvoji i održava sporije, ritmične moždane valove povezane sa spavanjem. U maloj studiji objavljenoj u Arhivu za bolesti u detinjsvu, novorođenčad je slušala snimke intrauterinih zvukova. Pokazalo se da je slušanje ove vrste buke povećalo verovatnost da bebe zaspu u roku od pet minuta s 25 odsto na čak 80 odsto.

Udobnost autosedišta stvara osećaj sigurnosti

Pojas ne samo da drži telo bebe u uspravnom položaju u slučaju nesreće, osećaj sigurnosti koji pruža i prijatna toplina unutrašnjosti automobila može potpuno preneti osećaj koji je beba imala dok je bila u materici.

Navođenje bebe na spavanje vožnjom automobilom može biti učinkovito rešenje u slučaju nesanicu, ali da li je to sigurno? Studija objavljena u Journal of Pediatrics pokazuje da kada se autosedišta koriste prema uputstvima proizvođača, bebe imaju vrlo mali rizik od opasnosti.

Doktor Ben Hofman, predsjednik Veća američke akademije za pedijatriju navodi:

– Svi podaci koje imamo o autosedištima ukazuju da ne postoje rizici povezani s bebama koje spavaju u njima – kada su deca pravilno vezana u autosedištu koje je ugrađeno s odgovarajućim pozicioniranjem.

Ipak, Američka akademija za pedijatriju preporučuje da prilikom putovanja, kada bebe još uvek spavaju u automobilu, obavezno bebu prebacite u krevetac kada stignete na odredište.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.