VAŽNO JE DA DECA ODMALENA PREPOZNAJU VRŠNJAČKO NASILJE: Obeležen Dan ružičastih majica!
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

VAŽNA TEMA

VAŽNO JE DA DECA ODMALENA PREPOZNAJU VRŠNJAČKO NASILJE: Obeležen Dan ružičastih majica!

Dečak koji je nosio dres ružičaste boje u znak podrške svojoj majci koja je obolela od raka dojke doživeo je zlostavljanje od svojih vršnjaka

Objavljeno:

Danas je Dan ružičastih majica. Međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji ima za cilj promovisanje tolerancije i poštovanje različitosti kod dece i mladih. U Kraljevu su se u rad sa mlađom decom, pored pedagoga i psihologa, uključili i stariji učenici osnovnih škola.

Istraživanja su pokazala da je svako peto dete doživelo neki vid nasilja. Verbalno ili fizičko. Problem je prisutan odavno, ali je Dan ružičastih majica nastao 2007. godine u Kanadi. Dečak koji je nosio dres ružičaste boje u znak podrške svojoj majci koja je obolela od raka dojke doživeo je zlostavljanje od svojih vršnjaka. Zato je važno da deca od najranijeg uzrasta prepoznaju nasilje.

"Nasilje je kad diraš neku decu. I biješ se i tučeš se. I zadirkuješ neku decu", kaže Sunčica Pavlović, učenica osnovne škole "Četvrti Kraljevački bataljon".

1 / 14 Foto: Printscreen/Tik TOk

Vršnjačko nasilje potencijalno može da ugrizi fizičko i mentalno zdravlje pa čak i dostojanstvo deteta. Deca mogu da postave barijere svemu tome. Baš kao i drugari nesrećnog dečaka iz Kanade kada su i oni počeli da nose ružičaste majice. Danas u celom svetu deca to rade pa i učenici u Kraljevu. Škola Četvrti Kraljevački bataljon osvanula je danas pod simboličnim ružičastim majicama.

"Danas smo radili u školi. Pravili smo ružičaste majice. Napisali smo "Reći ne nasilju". Onda smo pričali o tome", navodi Emilija Pavlović, učenica Osnovne škole Četvrti Kraljevački bataljon.

Cilj je da deca što ranije prepoznaju vršnjačko nasilje i to prijave u školi ili roditeljima.

"Vrlo je važno da o tome govorimo već od najranijeg uzrasta. Sve aktivnosti koje u školi sprovodimo su kontinuirane i kreću već od samog dolaska naših učenika u prvom razredu i nastavljamo ih naravno dok god su u našoj školi", kaže Marina Vučinić, direktorka Osnovne škole Četvrti Kraljevački bataljon.

Škola je mesto gde o tome treba da se govori. Ali u slučaju fizičkog nasilja često se u rad uključuju i stručni savetnici institucija van škole.

"Postoje određeni koraci po kojima postupamo. Informacije koje dobijamo jesu neposredne ili na osnovu sumnje", navodi Aleksandra Grbić, pedagog u Osnovnoj škole "Četvrti Kraljevački bataljon".

Danas su deca sedmih i osmih razreda škole "Četvrti kraljevački bataljon" govorila svojim mlađim drugarima o vršnjačkom nasilju. Priredili su kviz znanja, program i vršnjačku edukaciju.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.