ZALIHA KRVI IMA SAMO ZA JEDAN DAN! Apel iz Instituta, najpotrebnije nulta i B krvna grupa
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

POTREBNI DAVAOCI

ZALIHA KRVI IMA SAMO ZA JEDAN DAN! Apel iz Instituta, najpotrebnije nulta i B krvna grupa

U Institutu se svakog dana u proseku prikupi oko 200 jedinica krvi

Objavljeno:

I pored stalnih apela, broj dobrovoljnih davalaca krvi drastično je smanjen zbog epidemije koronavirusa. Brojni pacijenti zbog toga čekaju na zakazane operacije. Trenutno su najpotrebnije nulta i B krvna grupa, zbog čega je upućen apel svima koji se dobro osećaju da dobrovoljno daju krv.

U Institutu se svakog dana u proseku prikupi oko 200 jedinica krvi. To je oko 70 odsto minimalnih dnevnih potreba. Zbog proteklih praznika tokom ove nedelje sakupljeno je i manje.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije navodi za RTS da je tokom prethodna četiri dana sakupljeno nešto manje od 700 jedinica krvi, a Institut ima jednodnevne rezerve.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

"Beograd je veliki potrošač krvi jer se sve velike operacije dešavaju na klinikama u Beogradu i zato je važno da imamo dovoljno krvi. Trenutno imamo dovoljno jedinica da zbrinemo hitne, vitalno ugrožene pacijente. Ali, ako se ne bude povećao broj davalaca, postoji mogućnost da će hladne operacije, odnosno oni pacijenti koji nisu životno ugroženi, biti odložene na neki period", ukazuje Kneževićeva.

Najpotrebnije su nulta krvna grupa, i negativna i pozitivna, kao i B krvna grupa. Tradicionalno je najveći deficit sa svim krvnim grupama koje imaju negativan faktor.

Mirjana Knežević navodi da svi koji su preležali kovid i dobro se osećaju mogu dati krv.

"Ako su imali blagu kliničku sliku mogu dati krv nakon dve nedelje. Ako je bila upala pluća, mora se sačekati malo duže, odnosno tri meseca dok se osoba ne vrati u potpuno dobru formu", napominje Kneževićeva.

Prema njenim rečima, vakcina protiv kovida nije kontraindikacija za davanje krvi, tako da davaoci mogu biti i vakcinisani građani.

"Nakon Fajzera, Moderne i Sinofarma može odmah da se da krv, bez odlaganja, odmah sutradan, a nakon Astra-Zeneke i ‘sputnjika’ treba da sačekaju 14 dana", objašnjava Mirjana Knežević.

Krv se u Institutu može dati svakog dana od 7 do 19 časova, subotom i praznicima od 8 do 15. Muškarci mogu dati krv jednom u tri, a žene jednom u četiri meseca.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.