SUD PRESUDIO U SNEŽANINU KORIST NAKON 4 GODINE: Poverenica ima jaku poruku o diskriminaciji trudnica!
Snežana Pešović, Foto: Printscreen/RTS

važno!

SUD PRESUDIO U SNEŽANINU KORIST NAKON 4 GODINE: Poverenica ima jaku poruku o diskriminaciji trudnica!

Snežana Pešović, trudnica, pa porodilja poslednje četiri godine proživljavala je dramu

Objavljeno:

Snežana Pešović koja je javnosti poznata kao trudnica koja je sama plaćala doprinose u trudnoći kako bi je poslodavac prijavio dobila je presudu o diskriminaciji posle četiri godine borbe, koju je potvrdio Apelacioni sud. Ovo je jasna poruka svim ženama da je diskriminacija u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljena, kaže za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Snežana Pešović, trudnica, pa porodilja poslednje četiri godine proživljavala je dramu. Sama je plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, a onda je ipak dobila otkaz. Posle toga je Viši sud rekao da je reč je o diskriminaciji, ali Apelacioni sud nije mislio tako. Slučaj je vraćen na početak i sada imamo presudu. Snežane Pešović sada je majka trogodišnje Jovane.

"Do sad jedino što smo uspeli da završimo je pravosnažna presuda sa apelacije. Ovo što smo sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković radili. Jedino smo to za sad uspeli da rešimo, i više ništa. Jedino je presuda za diskriminaciju rešena", navela je Pešovićeva.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Do današnjeg dana Snežani nisu isplaćeni doprinosi, ni preostale tri zarade, a zbog nerešenog statusa u PIO fondu ona još nije u mogućnosti da se zaposli.

"Ja još uvek ne mogu nigde da se zaposlim. Ja i kad bih se sad zaposlila, ne mogu da budem prijavljena od prvog dana kao svaki normalan radnik što bi trebao", napomenula je Pešovićeva.

Iako sada kaže da se ne bi upuštala u proces da je znala koliko će to biti iscrpljujuće, ona od borbe ne odustaje. Želi da bude primer svojoj ćerki, ali i drugim ženama i da dokaže da pravda može biti zadovoljena.

Jasna poruka suda

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je ovo jedna jasna poruka suda da je diskriminacija zabranjena da je nejednak položaj žena na tržištu rada u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljena.

"Skoro četiri godine su prošle. Sa Snežanom smo radili na ovom slučaju. Apelacioni sud je potvrdio presudu i to je kao što je rekla Snežana poruka svim ženama", navela je Jankovićeva.

Snežana Pešović, Poverenica
foto: Printscreen/RTS

Prema njenim rečima, moguća je pobeda pravde i vladavina prave, ova presuda je mnogo važna jer pokazuje da je pravljenje razlika u vezi sa trudnoćom i materinstvom nedozvoljeno.

Jankovićeva je upitala ko bi potpisivao blanko sporazume ako nije ucenjen, i podsetila da je Snežana i zbog necelovitih uplaćivanja doprinasa imala otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite.

Pozvala je sve da se obrate institucijama jer je ovo ohtabrenje svim ženama da prijave diskriminaciju.

Napominjući da su najčešće diskriminacije žena na tržištu rada.

"Ovo je tipičan primer prijava koje pristižu mojoj instituciji. Zdravstveno stanje i starosno doba se u poslednje vreme prijavljuju, najčešće je višestruka diskriminacija u pitanju", navela je poverenica.

Žene provode do šest sati u kućnim poslovima

Govoreći o istraživanju koje je pokazalo da žene 4 do 6 sati dnevno provode u kućnim poslovima, a muškarci sat vremena, rekla je da je neophodno napraviti balans.

"Pomak se može videti u Beogradu i Vojvodini. Muškarci ne misle da su manje muškarci što učestvuju u svakodnevnim poslovima i odgajanju dece", istakla je Jankovićeva dodajući da na zapadu i jugu Srbije se obično živi u višegeneracijskim porodicama što u Beogradu nije slučaj.

Napomenula je da ima diskriminatornih pitanja pri zapošljavanju i kod muškaraca, a najupečatljivije je pitanje u kakvim ste odnosima sa roditeljima, da li su spremni da pomognu.

"To neće funkcionisati u strukturi porodice u kakvoj živimo, već će poslodavci morati da se prilagode", ističe.

Kaže da je posle 20 godina rada ne iznenađuje ni inicijativa za zabranu abortusa, ali je naglasila da naš Ustav stavlja tačku na to.

"Umesto toga treba razgovarati o sekusalnom i reproduktivnom zdravlju, treba razgovarati i u školama o tome, ako hoćete da sačuvate zdravlje morate o tome da vodite računa i u osnovnoj školi. Informisanje o reproduktivnom zdravlju treba da traje četavog života", zaključila je Jankovićeva.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.