HARAJU OMIKRON, STELT I DELTA SOJ: U Srbiji više od 4.500 hospitalizovanih!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pandemija

HARAJU OMIKRON, STELT I DELTA SOJ: U Srbiji više od 4.500 hospitalizovanih!

Raste i broj hospitalizovanih - trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 4.539 pacijenata, od kojih je 189 na respiratoru

Objavljeno:

Od početka pandemije, u Srbiji je zabeleženo 1.841.010 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 14.427 osoba. Procenat smrtnosti je 0.78 odsto. Do sada je testirano 8.507.866 uzorka, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemijska slika u Srbiji i dalje je ozbiljna. Blago je smanjen broj novozaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji, ali i dalje se beleži visok broj preminulih od posledica zaraze.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 6.036 osoba, od 16.284 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminuo je 61 pacijenta.

Raste i broj hospitalizovanih - trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 4.539 pacijenata, od kojih je 189 na respiratoru.

1 / 22 Foto: RINA

U cirkulaciji su omikron, njegova podvarijanta stelt, kao i delta soj. Najugroženiji su najstariji građani, ali sve više i deca.

Lekari apeluju da se nastavi sa vakcinacijom i poštovanjem svih mera, jer se jedino tako situacija može držati pod kontrolom.

Pored vakcina, Srbija je obezbedila najsavremenije terapije. Među njima je i najsavremeniji lek protiv kovida - pakslovid kompanije "Fajzer".

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objasnila je da je radna grupa Ministarstva zdravlja odlučila da se prve količine pakslovida distribuiraju u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni.

Vakcina
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina.

Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.