U SRBIJI ĆE TEK DA SE TRESE! Meteorolog izneo UPOZORENJE, u regionu zemljotresi samo drmaju
Ilustracija, Foto: Printscreen/Seizmološki zavod

opasnost

U SRBIJI ĆE TEK DA SE TRESE! Meteorolog izneo UPOZORENJE, u regionu zemljotresi samo drmaju

Meteorolog Ristić izneo je takođe do sada nepoznatu teoriju i povezao toplotu koja seiz jezgra Zemlje prenosi prema površini i utiče na samu klimu naše planete

Objavljeno:

Zemljotresi koji su ovih dana pogodili zemlje regiona zabrinuli su građane Srbije koji strahuju da bi takvi potresi mogli da se dogode i u našoj državi

Ovih dana treslo se tlo Bosne i Hercegovine, a jutros je zemljotres pogodio i Hrvatsku.

Međutim, manji potres zabležen je i juče u Prokuplju, a postavlja se pitanje prete li Srbiji i jači zemljotresi?

Meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla upozorava da će zemljotresa biti ne samo u Srbiji već na celoj planeti!

- Ne samo da će Srbiju pogoditi zemljotresi, već celu planetu. Svakodnevno imamo potrese širom Zemlje, ali ne treba zaboraviti i vuklane, dakle kulja sa svih strana.

Meteorolog Ristić izneo je takođe do sada nepoznatu teoriju i povezao toplotu koja seiz jezgra Zemlje prenosi prema površini i utiče na samu klimu naše planete.

- Kako se menja brzina prenosa i količina toplote od jezgra do površine tako se menja i sama klima. Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa leži u dešavanjima ispod površine zemlje - objašnjava Ristić.

Kako dolazi do tektonskih aktivnosti

Jezgro zemlje oslobađa ogromne količine toplote iz duboke Zemljine unutrašnjosti na površinu od svog formiranja, što prvenstveno pokreće brojne tektonske aktivnosti, zemljotrese i vulkane.

Temperatura jezgra Zemlje kreće se od 5000°С u spoljnim delovima do 6000°С bliže centru.

Kao potvrda njegove teorije je i studija, koju su sproveli profesor ETH Motohiko Murakami i njegove kolege sa Karnegijevog instituta za nauku, objavljena je u časopisu "Earth and Planetari Science Letters Journal".

Zemljino jezgro se hladi brže nego što se ranije mislilo. To je rezultat studije o provodljivosti minerala, bridžmanita, koji preovlađuje u kontaktu između tečnog jezgra i omotača na dubini od 2.900 kilometara.

Najjači zemljotres u Srbiji

Jači zemljotresi su krenuli krajem 19. i počekom 20. veka.

Od 1870.-1890. godine krenula je era zemljotresa i ona je trajala skoro do 1930. godine - naglaša Ristić i dodaje:

- Prvo je krenuo zemljotres u Zagrebu 1880. godine koji je bio jačine oko 6 rihtera, a onda je 24. marta 1922. godine bio najjači zemljotres od 6 rihtera u blizini Beograda. To je najjači zabeležen do sada zemljotres u Srbiji. Tada je popucala sva zemlja. Kao da postoji neki ciklus od sto godina zemlje.

Meteorolog ističe da je u martu pre sto godina najjači zemljotres pogodio Srbiju, te smatra da je proleće kritično kada je reč o ovoj pojavi.

- Da li se tad zemlja polako malo zagreva, ne znam, ali nešto ima. Problem je što nauka teško otrkiva te neke stvari. Teško je ući u dubinu, u samu zemlju.

Analiza, objavljena u specijalizovanom časopisu Earth and Planetari Science Letters, otkrila je da bridžmanit, na pretpostavljeno postojećoj temperaturi i pritisku na kontaktu spoljašnjeg jezgra i omotača, ima toplotnu provodljivost 1,5 puta veću od očekivane.

Iz toga proizilazi da se toplota koja dolazi iz jezgra tada efikasnije širi ka površinskim slojevima izazivajući dva fenomena: veći intenzitet konvektivnih kretanja omotača, koji su u osnovi tektonskih kretanja, ali i brže hlađenje srca planete koje će u budućnosti dovesti do usporavanja konvekcije i samih tektonskih kretanja. Tada bi se Zemlja ohladila i postala tektonski neaktivna, poput Merkura i Marsa, brže nego što se ranije procenjivalo. Analizu su vodili profesor Motohiko Murakami sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu i grupa istraživača sa Karnegi instituta za nauku koji su merili provodljivost bridžmanita, silikata gvožđa i magnezijuma, pri pritiscima i temperaturama sličnim onima nalazi u dubinama Zemlje.

Zemlja kulja

Ristić napominje da će tlo nastaviti da se trese.

- Kako sada stvari stoje pred nama je period povećane aktivnosti zemlje. Osim promene klime, sve češćih zemljotresa dolaziće i do vulkanskih erupcija u pojedinim delovima planete. Noćas je proradila i Etna, što je samo dokaz da se nešto dešava u dubini zemlje - ističe Ristić.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.