ČUVENI HIRURG IZ BARSELONE USREĆUJE DECU U SRBIJI: Do sada je operisao njih 80, "SREĆAN SAM KAD UČINIM DOBRU STVAR"
Norberto Ventura, Foto: Printscreen/Euronews

svaka čast

ČUVENI HIRURG IZ BARSELONE USREĆUJE DECU U SRBIJI: Do sada je operisao njih 80, "SREĆAN SAM KAD UČINIM DOBRU STVAR"

Za operacije ovog tipa, pacijenti bi morali da otputuju u inostranstvo i to bi ih skupo koštalo

Objavljeno:

Vukašin Đorđević je samo jedan od brojnih mladih pacijenata koji imaju ozbiljan oblik skolioze. Kako bi dobio pregled kod najpoznatijeg spinalnog hirurga u Evropi, nije morao da otputuje u inostranstvo, bilo je dovoljno da iz Surdulice dođe u Kragujevac.

On je bio jedan od prvih pacijenata evropskog stručnjaka dr Norberta Venture iz Barselone, koji je prvi put u Srbiju došao pre dve godine, a od tada do danas uradio je više od 80 operacija.

Jasmina Đorđević, Vukašinova majka, ističe da se njegov sin oseća mnogo lakše posle operacije.

Vukašin
foto: Printscreen/EuroNews

"On ima veliku skoliozu, ali mu je posle operacije bolje. Poboljšalo mu se disanje, a rasterećeni su mu unutrašnji organi", ističe ona za Euronews Srbija.

Da u Kragujevac dolazi jedan od najvećih stručnjaka deformiteta kičme, Vukašinova mama saznala je preko interneta.

Za operacije ovog tipa, pacijenti bi morali da otputuju u inostranstvo i to bi ih skupo koštalo. Ovde ne plaćaju ništa jer sve troškove pokriva Ministarstvo zdravlja. Reč je o deci koji imaju ozbiljne deformitete, a najčešće im to nije jedina dijagnoza.

"Nemalom broju tih pacijenata je rečeno da nema leka za neke stvari i da neke stvari ne mogu da se reše. Pokušaj da se reši taj problem njima daje veliku snagu, a kada vide rezultate tog rada jako su zadovoljni, i roditelji i pacijenti", naglašava spinalni hirurg dr Ivan Stojanović.

Doktor Ventura navodi da ga čini veoma srećnim svaki put kada vidi zahvalnost i radost kod pacijenata.

"Moja specijalnost su deca u adolescenciji koja imaju skoliozu. Mislim da radimo dobru stvar za tu decu", ističe za Euronews Srbija Ventura.

On je prvi put u Srbiju došao na molbu svog prijatelja, poznatog rukometaša Dragana Škrbića. Danas je njegov krug prijatelja veći, a sve je više i pacijenata, koji bi da ih on pregleda i koji ovde dolaze iz cele Srbije.

Obuka srpskih lekara

Pored toga što ima svoje pacijente, dr Ventura takođe obavlja obuku srpskih lekara, koji će verovatno uskoro moći i samostalno da primenjuju njegove metode.

"Što se obuke lekara tiče, imam dva tima u Kragujevcu, i u Novom Sadu. Mislim da će oni moći da nastave sa ovim i kada ja ne budem dolazio", dodaje dr Ventura.

Doktor Ivan Stojanović koji učestvuje u obuci ističe da je tim sve komforniji u radu i sve aktivnije učestvuje i tome.

"Vrlo smo blizu onog trenutka kada možemo da počnemo samostalno da radimo", najavljuje Stojanović.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.