DR VRANA UPOZORILA NA DVA NEOČEKIVANA SIMPTOMA OMIKRONA: Pacijenti se žale, a nikad to ne bismo povezali sa koronom
Elizabeta Vrana, Foto: Printscreeen/Youtube / TV Subotica

OBRATITE PAŽNJU

DR VRANA UPOZORILA NA DVA NEOČEKIVANA SIMPTOMA OMIKRONA: Pacijenti se žale, a nikad to ne bismo povezali sa koronom

Na pitanje da li su sada stariji ugroženi, dr Vrana ističe da je "celo stanovništvo ugroženo, od dece, pa do starih ljudi"

Objavljeno: 09:32h

Omikron soj drastično je povećao korona brojke u našoj zemlji, ali i celom svetu. I dalje imamo petocifrene brojke na dnevnom nivou, ali čini se da polako padaju. Dr Kon je potvrdio da smo "izašli iz maksimuma", a i koordinatorka kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici, pulmolog dr Elizabeta Vrana kaže da je smanjen broj pregleda. Ona je takođe upozorila i na dva neočekivana simptoma omikrona.

"Veliki broj pregleda je bio juče, ali manji nego prošlog ponedeljka. Ne možemo još da se opuštamo jer pacijenti koji dolaze kod nas još uvek imaju kliničke slike na koje treba obratiti pažnju. U sporadičnim slučajevima se javljaju simptomi koje možda treba da naglasim, a to su nesanica kod određenog broja pacijenata ili suprotno od toga jeste da pacijenti mnogo više spavaju, čak i 24 sata", rekla je ona za RTS.

"Kliničke slike još uvek jesu blaže, lakši oblik je sada u toku, uvek se javi nekoliko pacijenata koji završe na bolničkom lečenju, ali možemo reći da je mnogo lakše nego što smo imali bilo koji prethodni talas", dodala je ona.

1 / 4 Foto: Profimedia

Na pitanje da li su sada stariji ugroženi, dr Vrana ističe da je "celo stanovništvo ugroženo, od dece, pa do starih ljudi".

"Svi mogu da dobiju, omikron se brzo širi i dospeva i do onih ljudi koji su zatvoreni u kućama, tako da je mešovita populacija oko koje se kreće ovaj virus".

Ona je poručila da iako je lakša klinička slika, to ne znači da možemo da skinemo maske i ponašamo se kao da virusa nema.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Jeste da je klinička slika lakša i da se ponaša kao jedan malo jači virus, kod nekih su stvarno blage kliničke slike, ali s obzirom na to kad bi nama odjedanput došlo da bismo mi skinuli maske, da bi nam ceo grad došao na pregled, mi to kao zdravstveni sistem ne bismo mogli da izdržimo. Zato je potrebno da se pridržavamo mera, da bi mogao da funkcioniše ceo zdravstveni sistem".

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.