U EVROPI SMO NESLAVNI REKORDERI PO SMRTNOSTI ONKOLOŠKIH PACIJENATA: Institut izdao SAOPŠTENJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

svakih 35 sekundi 1 osoba na svetu sazna da BOLUJE OD RAKA

U EVROPI SMO NESLAVNI REKORDERI PO SMRTNOSTI ONKOLOŠKIH PACIJENATA: Institut izdao SAOPŠTENJE!

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku "Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv"

Objavljeno:

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobovoljno daju krv

U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana koronavirusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv.

1 / 4 Foto: Petar Lazović
rak
foto: Profimedia

"Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv"

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije. Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti. Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku "Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv".

Srbija na evropskom vrhu

- Po smrtnosti onkoloških pacijenata, Srbija je u samom evropskom vrhu, zbog čega maligne bolesnike nikako ne smemo zanemariti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije zadaje ozbiljne probleme već skoro dve godine. Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih bolesnika ima mnogo više, ne potcenjujući kovid, sa kojim moramo da naučimo da živimo. Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti. Verujem da će formiranje Radne grupe doprineti poboljšanju i efekasnosti u lečenju najtežih bolesnika, jer šira slika koju će nam dati pacijenti i struka kao i predlozi mera, umnogome mogu pomoći u zajedničkom rešavanju problema – rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.