KAKO SE PRAVILNO PIŠE I IZGOVARA OVA REČ? Koliko puta ste pogrešno poručili KAFU, a da toga NISTE BILI SVESNI
Kapučino, Foto: EPA/WU HONG

dnevna doza pravopisa

KAKO SE PRAVILNO PIŠE I IZGOVARA OVA REČ? Koliko puta ste pogrešno poručili KAFU, a da toga NISTE BILI SVESNI

Ova reč je nesumnjivo jedna od mnogih koje pogrešno izgovaramo.

Objavljeno:

Koliko ste puta zatražili od konobara da vas usluži kapućinom? Ukoliko smatrate da je pravilno reći kapućino onda se varate!

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

Sudeći prema Pravopisu srpskoga jezika Matice srpske iz 2018. godine, jedini pravilan oblik je kapučino. Ova reč je nesumnjivo jedna od mnogih koje pogrešno izgovaramo.

Da, dobro ste čuli - kapučino! Imajte to na umu kada sledeći put budete naručivali ovaj napitak!

Al Paćino bi isto tako, trebalo da bude Al Pačino. Italijani zapravo koriste nešto između naših glasova „č” i „ć” kada izgovaraju ove reči. Naš čuveni lingvista, Ivan Klajn tvrdi da se kod nas uvek govorilo i Čelini, Beatriče i Kroče, pa bi shodno tome, kapučino bio jedini pravilan način izgovora.

1 / 4 Foto: Profimedia

Jedini izuzetak koji je priznat u pravopisu je ono „ćao”, koje je već toliko rasprostranjeno da ga ne treba menjati u „čao”. Ali, kada je u pitanju kapučino, i kada je reč o imenima – Monika Beluči, Guči, Bertoluči, onda je pravopis jasan.

Problem je u tome što, ako budete naručivali kafu „po pravopisu“, konobar će verovatno čudno da vas gleda, a prijatelji će misliti da ste uobraženi. Pa ko voli, neka proba – najbitnije je da je i kapučino isto toliko ukusan kao i kapućino. A možete i jednostavno da naručite espreso.

(Espreso/NovostiMagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.