UŽIČANI VEĆ GODINAMA U STRAHU: Klizišta i krateri kao iz filma, PRETE IM DA OSTANU BEZ KUĆA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: RINA

užas

UŽIČANI VEĆ GODINAMA U STRAHU: Klizišta i krateri kao iz filma, PRETE IM DA OSTANU BEZ KUĆA! (FOTO)

Zbog klizišta koje je pokrenuto, stvoreni su ogromni krateri, a saobraćaj je u ovoj ulici onemogućen za veliki broj domaćinstava ovog naselja

Objavljeno:

Stanovnici Užica koji žive u Ulici Svetozara Markovića decenijama su u strahu od pokretanja klizišta koje se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, a opasnost je veća sa dolaskom hladnijih, snežnih i kišovitih dana. Kako kažu, svakodnevno se plaše novih odrona jer ukoliko se brdo pokrene, ugroženo je 20 domaćinstava.

„Ovde je strašno živeti, kad znate da vam svakog trenutka može nešto zatrpati kuću. U naselju živi i dosta dece i starijih ljudi. Zidovi su popucali, zemlja vrlo lako može da se svali na čitavu kuću i da nas sve zatrpa. Ovaj problem aktivan je već dugi niz godina, pokušali su već nekoliko puta sanaciju, ali sve je bilo bez većeg uspeha. Ovde nije bezebdno ni živeti", rekao je ranije u izjavi za RINU, Zoran Todosijević stanovnik ove prigradske ulice.

Klizište
foto: RINA

Zbog klizišta koje je pokrenuto, stvoreni su ogromni krateri, a saobraćaj je u ovoj ulici onemogućen za veliki broj domaćinstava ovog naselja.

Grad Užice preduzeo neophodne korake kako bi se saniralo kližište koje preti da ugrozi celo naselje.

Vlada Republike Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedila je neophodna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za rešavanje višegodišeg problema sa klizištem u Ulici Svetozara Markovića u naselju Koštica.

1 / 4 Foto: RINA

„Samo klizište je ugrožavalo, kako stambene objekte, tako i vodovodnu mrežu, trafo stanicu i regionalni put Užice-Bajina Bašta, a sa kompletnom sanacijom rešiće se višedecenijski problem građana ovog dela naselja Koštice”, kazala je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Ona je dodala da se u ovoj godini očekuje početak realizacije velikih, važnih projekta za grad, poput obilaznice oko Užica, rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice, izgradnja vrtića na Carini, ali i drugih, obimom manjih projekata, ali veoma bitnih za građane Užica".

Klizište
foto: RINA

Nikola Maksimović direktor JP „Užice razvoj” istakao je da je kompletna projektno - tehnička dokumentacija za izvođenje radova na sanaciji ovog klizišta završena.

„Očekujemo u narednih par dana pripremu tenderske dokumentacije i raspisivanje tendera. Radovi su kompleksni i zahtevni u smislu same tehnologije izvođenja. Radiće se na dve lokacije, u Ulici Svetozara Markovića i u podnožju. Predviđeno je da se uradi preko 500 metara šipova, prečnika jednog metra, uz ugradnju preko 100 tona armature i 500 metara kubnih betona neophodnih za sanaciju klizišta i izgradnju svih onih objekata koji će obezbediti da se osigura ovaj deo naselja,” kazao je Maksimović.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.