OVAKO JE IZGLEDAO DOČEK NOVE 1994. U NAJGOROJ HIPERINFLACIJI IKAD: Milioneri na papiru, u džepu NI ZA ŽVAKE (VIDEO)
Hiperinflacija, Foto: Profimedia, Printscreen/Facebook/Zona sumraka, EPA

teška vremena, prijatelju moj

OVAKO JE IZGLEDAO DOČEK NOVE 1994. U NAJGOROJ HIPERINFLACIJI IKAD: Milioneri na papiru, u džepu NI ZA ŽVAKE (VIDEO)

Generacije koje pamte vrlo dobro taj period, sa jezom se sećaju nepreglednih redova ispred prodavnica, a sa gorčinom govore o najtežim trenucima u životu....kada nisu imali svojoj deci da priušte ni osnovne životne namirnice.

Objavljeno:

„Sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri", glasi čuvena replika iz britanske serije Mućke koju izgovara Del Boj, stariji od braće Troter.

Del Boj, verovatno, nije mogao ni da sanja u najluđim snovima da će upravo njegova sentenca biti odraz ekonomske katastrofe jedne zemlje...

Prouzrokovana ratovima, raspadom Jugoslavije, sankcijama( koje su Srbiji krajem maja uvele UN ) i štampanjem velike količine novca, hiperinflacija je dovela do toga da Srbi postanu ne milioneri, već i milijarderi, barem po broju nula na papiru.

Generacije koje pamte vrlo dobro taj period, sa jezom se sećaju nepreglednih redova ispred prodavnica, a sa gorčinom govore o najtežim trenucima u životu....kada nisu imali svojoj deci da priušte ni osnovne životne namirnice.

Generacije naših baka i deka, skoro uvek će vam reći da im do raspada Jugoslavije baš ništa nije nedostajalo, a da je sa inflacijom došao i ''početak kraja''.

Na društvenoj mreži Facebook osvanuo je snimak dočeka nove 1994. godine uz najveću hiperinflaciju ikada u svetu.

Snimak je isprepletan raznoraznim dešavanjima u tom periodu, a počinje čestitkom estradne umetnice Dare Bubamare u neprepoznatljivom izdanju i možda nepojmnjivom ovdašnjoj mladeži, a prisustvo novogodišnjoj zabavi u klubu je tada koštao standardnih 50 maraka.

Naime, Dara je poželela građanima pre svega zdravlje i ''da se izvučemo iz ove krize''.

Nova godina je tada proslavljena nešto skromnije nego ranije.

Takođe se, istim povodom, oglasio i tadašnji predsednik Republike Srbije, Slobodan Milošević i građanima poručio sledeće:

''Očekujemo da već početkom godine počne sprovođenje jednog sveobuhvatnog ekonomskog programa na kome se već duže vreme radi i za koji se pripreme sprovode i upravo ovih dana privode kraju''.

Slobodan Milošević, Hiperinflacija
foto: Printscreen/Facebook/Zona sumraka

Januar 1994. godine je vrhunac hiperinflacije. Tada smo na mesečnom nivou imali inflaciju od 313.000.000 , što je danas nepojmnjivo.

Ljudima je teško da shvate da je dnevni list ''Politika'' 4. januara koštao 500 dinara, a da je 20. januara koštao 1.000.000 dinara, a sutradan već je cena skočila na 2.000.000 dinara.

Narodn nije više imao kud i nije imao kome da veruje. Tražili su spasioca iz te situacije, a to je jedino bio guverner Narodne banke Jugoslavije i akademik Dragoslav Avramović.

Program koji je Avramović primenio danas deluje jednostavno. Jedna marka vredela je jedan dinar, ali i taj program bio je vražija stvar.

Krajem 80ih, Avramović se vraća u Jugoslaviju, koja je i tada bila u krizi, ali ni blizu onoj iz '93. Suočen sa sankcijama koje već predugo traju, Milošević već uveliko štampa novčanice bez pokrića, a cene luduju.

Hiperinflacija, Novčanice, Novac
foto: Printscreen/Facebook/Zona sumraka

Diana Dragutinović, profesorka Ekonomskog fakulteta, ovako je opisala tadašnju situaciju:

'' Srpska privreda bila je izložena velikom broju šokova. Prvi šok bila je dezintegracija jugoslovenskog prostora. To nije bio mirni razlaz, to je bukvalno bilo komadanje zemlje, praćene ratnim operacijama i nametnute su , verovatno naj okrutnije sankcije Međunarodne zajednice čije je sprovođenje čak vojska obezbeđivala. Da je Srbija doživela samo jedan šok, samo dezintegraciju prostora, već bi to delovalo negativno i pogubno na njenu ekonomsku aktivnost. Ekonomska aktivnost je opala, hajde da kažemo grubo, za 50 procenata''.

Najtužniji momenat je poražavajuća činjenica da taj milion nije bio dovoljan ni za današnje jedno pakovanje žvaka.

Hiperinflacija je trajala 24 meseca, i za taj period izdate su 33 nove novčanice, a od toga čak 24 u 1993. godini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.