LISTA AJ-KJU ERA: Kakav to vazduh dišemo?
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREPORUKA JE GASNA MASKA NA OTVORENOM

LISTA AJ-KJU ERA: Kakav to vazduh dišemo?

Prema podacima sa tog sajta, koncentracija PM 2,5 je 284 jedinice, dok je u Beogradu 166

Objavljeno: 13:40h

Prema podacima sajta "Aj-kju er" (IQAir) stanovnici glavnog grada Srbije udišu vazduh koji je ocenjen kao "nezdrav", dok kvalitet vazduha u Čačku ima ocenu "opasan po zdravlje". Osim Beograda, među prvih pet velikih gradova (koje obuhvata ova lista, ne od svih velikih gradova ukupno) na svetu po zagađenosti su Zagreb i Sarajevo.

1 / 4 Foto: Profimedia

U svim beogradskim opštinama prema podacima "Beoeka", vazduh je označen crvenom bojom kao zagađen. To znači da je nivo PM 2,5 prelazi 55,01 jedinicu.

vazduh
foto: Printscreen/Beoeko.com

"Beoeko" navodi da se zbog takvog vazduha zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.

Osetljivim grupama se zato preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

vazduh
foto: Printscreen/IQ Air

Za ostale u populaciji preporučuje se skraćivanje dužine i intenziteta napornih aktivnosti, kao i pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima na otvorenom.

Prema podacima "Aj-kju era" u Čačku je koncentracija zagađujućih čestica PM 2,5 "veoma nezdrava" i, kako se navodi, trenutno (oko 9 časova) 46,9 puta viša od vrednosti koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prema podacima sa tog sajta, koncentracija PM 2,5 je 284 jedinice, dok je u Beogradu 166.

Pored Beograda, na listi najzagađenijih gradova su i Zagreb i Sarajevo. Zagreb je na drugom, a Sarajevo na trećem.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.