ZAHVALJUJUĆI SNEGU BOLJI KVALITET VAZDUHA: Stručnjaci objasnili šta je UZROK!
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

USKORO SLEDI POGORŠANJE

ZAHVALJUJUĆI SNEGU BOLJI KVALITET VAZDUHA: Stručnjaci objasnili šta je UZROK!

Prema najavama meteorologa, sneg će prestati da pada u utorak uveče. U sredu i četrvtak se očekuju izuzetno niske jutarnje temperature, s tim što u četvrtak one mogu ići od -10 do -15 stepeni

Objavljeno:

Sve padavine koje idu kroz atmosferu pokupe loše čestice i zadrže ih na tlu, kaže Tihomir Popović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine

Srbija je u ponedeljak osvanula pod snegom, a sa snegom je došlo i do poboljšanja kvaliteta vazduha.

To se moglo potvrditi uvidom na sajtovima na kojima se objavljuju podaci, pa je tako na portalu Beoeko nađeno da je u Beogradu kvalitet dobar, a sajt Iqair.com ukazivao je da je dobar kvalitet u celoj zemlji, a ponegde čak i odličan.

zagađenje
foto: Printscreen/Beoeko.com

Iako je zima period kada je zagađenost vazduha velika, ponajviše zbog ložišta, sneg je prirodna pojava koja nam dozvoli da prodišemo.

zagađenje
foto: Printscreen/IQ Air

- Padanje snega u ovoj situaciji ima veze sa boljim kvalitetom vazduha. Sve padavine koje idu kroz atmosferu, a posebno sneg, pokupe sve loše čestice iz vazduha i zadrže ih na tlu. Ova epizoda će trajati u zavisnosti od toga kako se bude kretao odnos između onoga što se emituje u vazduh, a imaćemo i sa nižim temperaturama sve življi saobraćaj - objasnio je za Kurir Tihomir Popović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, i dodao da nam pad temperatura od četvrtka neće ići naruku:

Tihomir Popović
foto: Printscreen/YT/ZA MEDIA

- U narednim danima, kad temperature krenu da padaju, to neće biti dobro za kvalitet vazduha, ložišta će biti sve aktivnija. Inače, izražajnije hladnoće će biti propraćene mirnim vremenom, tako da ne postoje procesi u razmeni masa u prizemlju, pa će vazduh biti lošiji, iliti prosečan za ovo doba godine.

Prema najavama meteorologa, sneg će prestati da pada u utorak uveče. U sredu i četrvtak se očekuju izuzetno niske jutarnje temperature, s tim što u četvrtak one mogu ići od -10 do -15 stepeni!

U zapadnoj, centralnoj i jugozapadnoj Srbiji visina snežnog pokrivača porasla je za 10 do 30 centimetara. Na području Užica i Bajine Bašte zbog snežnih padavina na snazi je bila zabrana saobraćaja za teretna vozila.

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima prohodni su za saobraćaj, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije", a na čišćenju snega i posipanju soli u Beogradu angažovano je 396 radnika "Zelenila Beograd", kao i 82 vozila mehanizacije.

Lopate u ruke Ko ne očisti sneg, plaća kaznu

Odlukom o komunalnom redu obavezno je uklanjanje snega i leda s trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred zgrade ili parcele za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci. Oni koji prekrše odluku o komunalnom redu rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.