U JANUARU SE SMRZAVAMO, A KAKAV ĆE BITI FEBRUAR? Evo kada Srbiju očekuje još JEDAN SNEŽNI TALAS!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VREMENSKA PROGNOZA

U JANUARU SE SMRZAVAMO, A KAKAV ĆE BITI FEBRUAR? Evo kada Srbiju očekuje još JEDAN SNEŽNI TALAS!

- Treba napomenuti da će u pojedinim danima biti vetrovito uz pojačan severozapadni vetar - ističe meteorolog

Objavljeno:

U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno, u brdsko-planinskim predelima mestimično sa slabim snegom, uglavnom ujutro i pre podne

Najniža temperatura od minus pet do jedan stepen, a najviša od četiri do deset.

Tokom noći kratkotrajno razvedravanje.

1 / 5 Foto: Espreso

Vremenski izgledi za februar

Meteorolog "Weather 2" Ivan Ristić kaže da polje visokog vazdušnog pritiska iznad Evrope polako slabi, tako da će se talasi vlažnog atlantskog vazduha u severozapadnoj struji kretati dalje na istok i jugoistok. Naša zemlja će se naći na samoj periferiji ovih talasa i doći će do priliva toplijeg vazduha iz zapadne Evrope. Temperatura će biti u manjem postepenom porastu. Otopiće se snežni pokrivač i led u nižim predelima.

- Treba napomenuti da će u pojedinim danima biti vetrovito uz pojačan severozapadni vetar - ističe meteorolog.

Snežni talas

- U februaru se ne može isključiti još jedan snežni talas. Temperatura bi ponovo pala ispod nule i veći deo Srbije bi se ponovo zabeleo - ističe meteorolog.

Jače naoblačenje sa padavinama, kišom, susnežicom i snegom očekuje se 1. februara. Temperatura će tada biti u manjem padu.

Prema grafikonu meteorologa Ristića, može se videti da će temperature u Beogradu u narednim danim oscilirati, kao i da nas do 9. februara ne čekuju debeli minusi.

Povremena zahlađenje i otopljenja

Kako sada stvari stoje, u februaru će se nastaviti serija talasa sa Atlantika, tako da će se smenjivati periodi sa povremenim otopljenjima i manjim zahlađenjenjima praćenim padavinama. Maksimalna temperatura biće u granicama proseka za ovo doba godine i kretaće se od 2-10 stepeni. Ponegde se i dalje očekuju slabi i umereni jutarnji mrazevi sa vedrim noćima.

- Februar iako ponekad ume da iznenadi, jedan od najsušnijih meseci po količini padavina, ali ne i po broju dana kada su padavine moguće. Ove godine bi količina padavina trebalo da bude oko višegodišnjeg proseka, dakle bez nekih ekstrema - napominje Ristić.

Februar nepredvidiv

Koliko je drugi mesec u godini nepredvidiv govore podaci koji ukazuju da temperature u februaru umeju da budu od ekstremno niskih do ekstremno visokih kada je reč o ovom dobu godine.

Najhladniji dan u februaru u Beogradu bio je 11.2.1929 i temperatura je iznosila -25.5 C, a najtopliji dan bio je 25.2.2008 i tada je zabeleženo neverovatnih 23.9 stepena u prestonici.

To je razlika od skoro 50 stepeni, tako da je februar vrlo specifičan mesec - od sibirske zime do letnjih temperatura - ističe meteorolog Ristić.

Da bi se stvorili uslovi za duže periode hladnog vremena, potreban je takozvani sibirski anticiklon, koji svoj krak proteže ka istočnoj i srednjoj Evropi, a kojeg ove godine nema.

Zimi se bliži kraj

U januaru je u Evropi najviše snega bilo na Balkanu, Grčkoj i Turskoj. U drugim zemljama skoro da nije bilo snega. Treba napomenuti da u meteorologiji najbolju dugoročnu prognozu daje kalendar koji ukazuje da se zima polako bliži kraju. Dani su sve duži i duži, što ukazuje na skori dolazak proleća. Proleće u meteorologiji dolazi 1. marta, iako su u našim krajevima poznata kratkotrajna zahlađenja i sneg u martu, koji zovemo Baba Marta.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.