DA LI SE SEĆATE "URBANE HIMNE SVETOM SAVI"? Svakog 27. januara POSTANE HIT, ali ne sviđa se svima (VIDEO)
Urbana himna, Foto: Instagram / Printscreen / Papjana_

USKLIKNIMO S LJUBAVLJU

DA LI SE SEĆATE "URBANE HIMNE SVETOM SAVI"? Svakog 27. januara POSTANE HIT, ali ne sviđa se svima (VIDEO)

Tekst je ostao isti, ali je unapređen savremenim muzičkim trendovima

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Savindan, praznik posvećen Svetom Savi koji se smatra najvećim srpskim svetiteljem.

Kult Svetog Save, koji se u narodu razvio nakon prenošenja njegovih mošti iz Bugarske u manastir Mileševu, bio je toliko jak da je doveo do toga da su se i Turci zavojevači počeli prekrštavati nad njegovim moštima. Iz tog razloga mošti Svetog Save spaljene su na Vračaru.

Sveti Sava je darovao ljudima mnoga znanja i veštine, mnoga materijalna i duhovna dobra. Po nekim predanjima, veruje se da je Sveti Sava još živ i da boravi među Srbima.

U društvu Boga ili nekog drugog sveca, on putuje s kraja na kraj zemlje i ljudima deli pravdu.

Često se zamišlja kao starac sede brade prerušen u prosjaka, koji iskušava bližnje moleći ih za gostoprimstvo ili kakvu drugu uslugu. U zavisnosti od njihovih postupaka, on ih blagosilja ili proklinje.

Običaji koji se vezuju za 27. januar

Želeći da umilostive Svetog Savu, mnogi nisu radili na dan njegovog praznika. Posebno se pazilo da se ne čini ništa što bi moglo da prizove vukove. Izvođene su i razne kultne radnje da bi se stoka zaštitila.

Narodno verovanje kaže da ako na dan Svetog Save zagrmi u državi će se desiti važni i prelomni događaji, ili će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi.

1 / 3 Foto: Wikipedia

"Danas je jedini dan kada možemo da se prisetimo najbolje varijante himne Svetom Savi", glasi Tvit koji je podsetio ljude na snimak koji se pre izvesnog vremena, baš na ovaj dan, širio društvenim mrežama.

Tekst je ostao isti, ali je unapređen savremenim muzičkim trendovima, zbog čega je i izazvao podeljene reakcije. Dok jedni komentarišu da je ovo idealan način da se nauči tekst, drugi poručuju da je ovo skrnavljenje. Ima i onih kojima je sve smešno. U svakom slučaju, otkad se ova urbana verzija himne pojavila, ušla je u legendu interneta, baš kao i čuveno "plivanje Bugara za časni krst".

Šta kažete?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media