DANAS JE BOGOJAVLJENJE, POVOD DA SE SETIMO NAJSMEŠNIJEG SNIMKA NA INTERNETU: "Bugari plivaju za časni krst" (VIDEO)
Bugari plivaju za časni krst, Foto: Printscreen / botevgrad.com

HIT!

DANAS JE BOGOJAVLJENJE, POVOD DA SE SETIMO NAJSMEŠNIJEG SNIMKA NA INTERNETU: "Bugari plivaju za časni krst" (VIDEO)

Kultni snimak okupljanja u Bugarskoj i plivanja za Časni krst je jedan od najpopularnijih snimaka na internetu svih vremena

Objavljeno: 13:40h

Danas je Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji ljudi ispoštuju tako što zaplivaju u hladnoj vodi za Časni krst i na kraju uvek pobede Bugari.

Kultni snimak okupljanja u Bugarskoj i plivanja za Časni krst je jedan od najpopularnijih snimaka na internetu svih vremena i ima fanove širom sveta. Rekli bismo kako je danas jedini dan kad ovaj klip može da se podeli na internetu, ali zašto bi to radili, kad je ovaj video toliko smešan da treba biti stavljen pod zaštitu Uneska.

Ovaj kratak snimak zaslužuje sve moguće nagrade i pune bioskopske sale, više nego prave komedije koje gledamo poslednjih godina. Video ima velike die hard fanove koji se slažu da je ovo nešto najsmešnije ikad, ali zato veliko idolopoklonstvo ima i opis ovog snimka, iliti intrepretacija, koja nam je bila jedini izvor na internetu vezan za ovaj događaj jako dugo, s obzirom da je ovaj video često sklanjan iz ko zna kojih razloga.

Bugari plivaju za časni krst
foto: Printscreen

Kod nas nažalost ovaj vid smehotresa i ludila nikad nije bio, već je sve standardno i dosadno. Barem je bilo do sad. Od ove godine, potrebne su kovid propusnice da bi učestvovali na ovom takmičenju kao i da takmičari ne mogu imati manje od 18 godina. Na papiru deluje da će biti dosadnije, ali ko zna...

1 / 2 Foto: Printscreen

Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst, što će ove godine u nekim mestima izostati zbog loše epidemijske situacije.

Današnji praznik obeležava se u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu.

Prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo - u Božjem glasu sa neba koji reče: "Ovo je Sin moj", krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Mnogi narodni običaji i verovanja se odnose na Bogojavljenje. Na ovaj dan osveštava se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga.

Danas se pozdravlja rečima: "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravlja sa "Vaistinu se javi".

Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se ovim danom.

Po običajnom kalendaru danas počinju dani pogodni za venčanja.

Plivanje za Časni krst običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima, ali ove godine će izostati u mnogim mestima zbog loše epidemijske situacije.

Pogledajte kako izgleda plivanje za časni krst širom Srbije:

1 / 12 Foto: RINA

(Espreso / Noizz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.