AKO NEKO IMA SIMPTOME, IDE PRVO ANTIGENSKI TEST, UKOLIKO NEMA - PCR! Lekari se vraćaju na pravila od PROŠLE GODINE
PCR test, Foto: Profimedia

POVEĆAN BROJ TESTIRANIH

AKO NEKO IMA SIMPTOME, IDE PRVO ANTIGENSKI TEST, UKOLIKO NEMA - PCR! Lekari se vraćaju na pravila od PROŠLE GODINE

Rezultat antigenskog testa treba da se izda i saopšti pacijentu u roku od 2 sata od uzimanja uzoraka za antigensko testiranje

Objavljeno:

Novi talas korona virusa koji je zbog omikron soja pogodio Srbiju napunio je kovid ambulante i opet povećao broj testiranih osoba, a za to se najviše koriste antigenski testovi. S tim u vezi ovih dana lekari se ponovo podsećaju na pravilo uvedeno na sednici Kriznog štaba, koje je doneto još u novembru 2020. godine, a u kojem se naglašava kada se koriste antigenski a kada PCR testovi na korona virus da bi se detektovao kovid 19.

U dopisu koji su tada dobili lekari a koje i sada kruži među njima, navodi se da su antigenski testovi za brzu dijagnostiku primarni u toku epidemeiološkog talasa kada se registruje veliki broj novoinficiranih osoba virusom korona, odnosno onih koji su sumnjivi. To su osobe sa simptomima ili znacima akutne respiratorne infekcije.

- Imajući u vidu da se u Srbiji registruje visok intenzitet transmisije virusa, a u cilju brže i efikasnije dijagnostike zarazne bolesti kovid 19, samim tim i brže identifikacije slučajeva obolevanja i njihove provovremene izolacije, a u skladu sa stručno-medotodološkim usputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja korona virusa, u toku epidemiološkog talasa kada se registruje veliki broj novoinficiranih osoba virusom korona, testovi za detekciju antigena za brzu dijagnostiku su primarno sredstvo dijagnostike kada postoje indikacije za njihovu upotrebu u svim zdravstvenim ustanovama, a naročito u kovid ambulantama i prijemno-trijažnim cenrtima - navodi se u ovom dopisu.

U njemu se precizira da se test za detekciju antigena, odnosno antigenski test primenjuje u prvih 5 dana od pojave simptoma bolesti.

- Jer, posle petog dana od pojave simptoma rezultati testa više nisu pouzdani - navodi se u dopisu i objašnjava šta u slučaju da je antigenski test negativan a pacijent ima simptome infekcije:

- U slučaju negativnog testa za detekciju antigena kod osoba kod koje je postavljena sumnja na infekciju virusom korona, odnosno ima simptome slične infekciji kovidom 19, obavezna je primena PCR testa. U slučaju pozitivnog testa na detekciju antigena, isključuje se primena PCR testa a osoba se smatra pozitivnom na korona virus.

Kako se navodi, rezultat antigenskog testa treba da se izda i saopšti pacijentu u roku od 2 sata od uzimanja uzoraka za antigensko testiranje.

U kovid ambulantama, kako je pokazala praksa, rezultati ovog testa se čekaju do 20 minuta, eventualno pola sata, dok se PCR čeka najduže 24 sata.

1 / 4 Foto: Profimedia

Od početka korona virusa, 6. marta 2020. godine pa do sada, testirano je ukupno 7.936.544 uzorka.

Najviše osoba za dan je testirano, upravo, u ovom petom talasu, odnosno ovog meseca - 18. januara - čak 39.740 osoba.

Inače, od polovine janura na snazi su nove cene i PCR i antigenskog testa koji se radi na lični zahtev. Tako PCR košta 6.000 umesto 9.000 dinara dok je antigenski 1.800 dinara.

Sve više zaraženih a kraći karantin

Uporedo sa podsećanjem na pravila u vezi sa testiranjem, karantin je drugi put za 20 dana skraćen u Srbiji, uprkos tome što imamo, kao i Evropa, mnogo zaraženih omikron sojem. Nadu uliva što ne tera, kao delta soj, mnoge pacijente u bolnicu.

Da podsetimo, na snazi su nova pravila karantina od 18. januara. Tako sada osobe koje su zaražene korona virusom idu u izolaciju na 7 dana, nako čega moraju da se jave nа prеglеd kod lеkаrа u kovid ambulаnti, а izоlаciја im se prеkidа bеz tеstirаnjа.

Ukоlikо pacijent imа primаrnu ili sеkundаrnu imunоdеficiјеnciјu, njemu kućna izоlаciјa trајаnju 14 dаnа

Takođе, opet je izmеnjеnа је i dužinа trајаnjа kаrаntinа zа osobe kојe su bilа u bliskоm kоntаktu sа оsоbоm оbоlеlоm оd covid 19. Ona je sada 5 dana оd mоmеntа pоslеdnjеg kоntаktа sa zaraženom osobom.

I dalje važi pravilo da su od mere mеrе kаrаntinа nаkоn bliskоg kоntаktа sа zaraženom osobom izuzеti svi koji imaju dokaz о primljеnој drugој, оdnоsnо trеćој dоzi vаkcinе prоtiv korona virusa, koji su preležali bolest unutar 201 dana, ili imaju pоzitivаn rеzultаt sеrоlоškоg tеstirаnjа u nеkој оd lаbоrаtоriја u јаvnоm vlаsništvu, nе stаriјi оd 90 dаnа оd dаnа uzоrkоvаnjа.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.