KAKO POSTKOVID UTIČE NA PLODNOST? Oglasila se i Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Prinstcreen/Youtube

obratite pažnju

KAKO POSTKOVID UTIČE NA PLODNOST? Oglasila se i Slavica Đukić Dejanović

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže da godinama unazad entuzijazma oko potomstva nema, čemu svedoči naša realnost i demografski podaci Srbije

Objavljeno:

Prema novoj studiji, objavljenoj u stručnom časopisu, teški slučajevi COVID-19 mogli bi uticati na kvalitet sperme muškaraca, a time i na njihovu plodnost. Međutim, stručnjaci koji nisu bili uključeni u studiju bili su odmah skeptični prema zaključku izveštaja i pozvali su na oprez u preteranom generalizovanju nalaza istraživanja.

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže da godinama unazad entuzijazma oko potomstva nema, čemu svedoči naša realnost i demografski podaci Srbije.

- Ovakve stvari uznemiravaju čovečanstvo. Konsekvence su različite. Mladi su odlagali taj čin, i oni sada brinu da li će potomstvo biti zdravo. Znamo da je vakcina dobra, ali postoji mnogo toga šta i dalje ne znamo - rekla je Dejanović.

Kako je dodala, u stručnoj javnosti su mišljenja podeljena.

- Moramo davati prave informacije, i svakom paru treba prići individualno. Treba videti tog čoveka i ženu koji žele da postanu mama i tata - rekla je Dejanović.

1 / 11 Foto: Printscreen/RTS

Dejanović navodi da je veliki problem Srbije to, što mnogi ne razgovaraju o seksualnim temama sa porodicom.

- Moj savet je da kroz institucije sistema, vaspitačice, negovateljice predškolske dece budu edukatori roditelja. Nije sramota reći da se bata i seka ne razlikuju, ali da su im piše različite - rekla je Dejanović.

Vanja Milošević, ginekolog, ističe da sada dolazi do izražaja to da su sve trudnice i porodilje istinski heroji ove dve godine.

- Slažem se da su muškarci posebna priča, jer ta podrška koju oni pružaju jeste odlučujući tas na vagi - rekao je Milošević.

Milošević navodi da u tim situacijama kada se ženi, koja je saznala da je trudna, i kada se rađa osećaj da može da postane majka, muškarci i njihova podrška su ti koji su važni za odluku.

- Juče smo imali tribinu, i drago mi je što je toliko mladih podržalo celu ovu situaciju - naveo je Milošević.

1 / 5 Foto: Profimedia

Milošević kaže da nauka, odnosno medicina jeste doprinela tome da su mnogi životi spašeni, ali postoji podatak da, od kada je abortus legalizovan u Srbiji, da je time nestala jedna Srbija.

- Nama ne trebaju neprijatelji... Sve to, uslovno, dovedeno je medicinom, što je poražavajuće - kaže Milošević.

Govoreći o seksualnom vaspitanju, Milošević kaže da je ono ključno za tinejdžere, gde bi, kako je dodao, škole i sistem trebali da budu uključeni u vaspitanje.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.