KAKO DELUJE NOVI FAJZEROV LEK PROTIV KORONE? Dr Šekler: "Neverovatni rezultati, ali..."
Milanko Šekler, Foto: Printscreen Youtube

kakav je fajzerov lek?

KAKO DELUJE NOVI FAJZEROV LEK PROTIV KORONE? Dr Šekler: "Neverovatni rezultati, ali..."

Ističe da lek ide u kombinaciji sa drugom, starom antivirusnom supstancom jer ona ima ulogu da produži delovanje leka i da održi dužu koncentraciju leka

Objavljeno:

Prva na svetu, Srbija dobija novi lek protiv korone, koji je proizvela kompanija "Fajzer" - lek koji za 90 procenata smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od kovida 19, a virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler objasnio je kakav je to lek i na koji način deluje.

"Ovaj lek je nešto što se dugo izučava - nije ništa novootkriveno za par meseci nego se radi o istraživanju koje se vršilo godinama", navodi Šekler i kaže da naučnici u celom svetu sve ove godine najviše tragaju za aktivnim supstancama u biljkama, navodi Šekler, te kako pretpostavlja da je to slučaj i sa ovim Fajzerovim lekom.

"Kao is vaki lek ovog tipa, on sprečava virus da napravi mesto u organizmu za nove viruse, tačnije sprečava proteazu, enzim koji secka proteine. Ovaj lek blokira proteazu", kaže Šekler.

"Bitno je znati da je poznato da je ovo slaba tačka svih virusa", navodi on, dodajuću da je Fajzer svoj lek testirao na imunokompromitovanim osobama.

"U grupi za ispitivanje u kojoj nije dat placebo nije niko preminuo", naglašava virusolog, kao i činjenicu da ovaj lek drastično smanjuje mogućnost hospitalizacije.

"Ja znam da bi svi voleli da čuju da će lek doći u Srbiju sledeće nedelje, ali to se neće desiti jer lek nije odobren od strane Agencije za hranu i lekove - samo su Fajzerova istraživanja prekinuta jer su dobili neverovatne rezultate, jer nisu hteli da gube vreme u ovako krucijaklno trenutku", objašnjava Šekler za TV Prva.

Ističe da lek ide u kombinaciji sa drugom, starom antivirusnom supstancom jer ona ima ulogu da produži delovanje leka i da održi dužu koncentraciju leka.

Na pitanje da li će se lek uzimati preventivno ili nakon zaražavanja, Šekler navodi da je ovaj lek, kao svaki antivirusni lek, bio je efikasan u prva tri dana pojave simptoma.

"Do petog dana od pojave simptoma treba da se pije na svakih 12 sati. Studije koje su u toku ispituju da li može i preventivno da se pije", rekao je virusolog.

Fajzer je obećao da će cenu leka određivati prema platežnoj moći svake pojedinačne zemlje, podseća Šekler ali dodaje da je potrebno mnogo vremena da se proizvedu kapaciteti za proizvodnju leka, koji će da bude mnogo tražen - tako da vakcina nema alternativu.

01:21

Darko Trifunović o potencijalnom oružanom sukobu između Poljske i Belorusije

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.