U JANUARU POSLEDNJI TRZAJI ZIME? Evo KAKVA nas PROMENA vremena OČEKUJE prema MESEČNOJ PROGNOZI RHMZ-a!
Zima u Beogradu, Foto: Ana Paunković

U FEBRUARU DRUGA PRIČA?

U JANUARU POSLEDNJI TRZAJI ZIME? Evo KAKVA nas PROMENA vremena OČEKUJE prema MESEČNOJ PROGNOZI RHMZ-a!

Kako trenutno stoje stvari, što je palo snega - palo je. U februaru će ga u nizijama biti “na kašičicu”

Objavljeno: 10:45h

Pred nama je još nekoliko ledenih dana tokom kojih temperatura ni u najtoplijem delu dana neće prelaziti nulu, ali bi to možda mogli da budu i jedni od poslednjih ozbiljnijih trzaja zime!

Naime, većina srednjoročnih prognoza trenutno pokazuju da bi frebruar trebalo da bude topliji od proseka i sa manje snega nego što smo navikli. A poslednjih godina skoro da ga i nije bilo...

- U celoj Srbiji se očekuje februar sa srednjom temperaturom vazduha u intervalu od 4° do 6°, a u planinskim predelima od -2° do 2°, što je za oko dva stepena iznad granica višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za februar biti u intervalu od šest do devet stepeni, a u planinskim predelima od tri do pet, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 4° do 6°, a u planinskim predelima od -1° do 2° - stoji u mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

To potvrđuju i podaci o mraznim (temperatura se tokom dana spusti ispod nule) i ledenim danima (temperatura je tokom celog dana ispod nule).

1 / 5 Foto: Ana Paunković

"Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od devet do 13, a u brdsko-planinskim krajevima od 14 do 24. Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti od tri do pet, a na planinama od osam do 14 dana”.

Kako trenutno stoje stvari, što je palo snega - palo je. U februaru će ga u nizijama biti “na kašičicu”.

- Tokom februara se očekuje količina padavina od 25 mm do 40 mm u nižim predelima, a na planinama do 60 mm, što su padavine ispod proseka za februar. Očekuje se da u februaru broj dana sa padavinama bude u intervalu od osam do 11, a u brdsko-planinskim krajevima od 11 do 13 dana - prognozira RHMZ.

Sa ovim se delimično slaže i Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog iz Novog Sada, uz napomenu da ipak krajem ovog i početkom narednog meseca postoje izgledi za zahlađenje.

- Manje prolazno pogoršanje uz slabe padavine i manje zahlađenje je moguće oko 29. januara, ali se za sada povratak zime ne očekuje barem do oko 6. februara. Posle tog datuma ima indicija na delu prognostičkog materijala da bi prema sredini februara bilo još snega uz niske temperature, ali to su tek signali i za sada nisu preovlađujući, tako da bi februar i dalje mogao otići ka trendu relativno toplog vremena - napisao je Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici.

Podsetimo, upravo je na sličan razvoj situacije Čubrilo ukazao još u novembru.

- Temperaturno za sada deluje da bi zima bila oko proseka, ili malo toplija od proseka. Posmatrano po mesecima za sada najveći zimski potencijal imaju decembar i januar kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih pogoršanja uz obilnije padavine i jak vetar. Februar bi mogao doneti “mirnije” vreme uz ređu pojavu jakih ciklona i manju količinu padavina - rekao je tada Čubrilo za “Blic”.

A prema trenutnoj prognozi sajta Accuweather, u Beogradu bismo, na primer, tokom februara mogli da imamo tek par dana sa susnežicom ili slabim snegom, dok bi se maksimalne dnevne temperature mahom kretale u rasponu od 5 do 10 stepeni.

A kako je bilo prethodnih godina?

Imali smo čak i vanredno stanje 2012.

Februar je znao da donese i prave polarne dane. Pre deset godina zbog visokog snega i ledenih dana koji su trajali nedeljama, u Srbiji je čak bilo proglašeno i vanredno stanje.

Najdeblji snežni pokrivač u Beogradu zabeležen je 3. februara 1962. - čak 80 centimetara.

Snežni nanosi, Padavine, Sneg
foto: RINA

Najtoplija zima 2007, najhladnija 1954. godine

Najtoplija zima, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji, bila je ona iz 2007. godine, kada su oboreni mnogi temperaturni rekordi. Na drugoj strani, kako je zapisano u analima RHMZ, najhladnije zime u Srbiji bile su 1954, 1963, 1985, 1964, 2003...

Visina snega

* Kopaonik 99 cm

* Zlatibor 42 cm

* Divčibare 34 cm

* S. Palanka 13 cm

* Beograd 10 cm

* Vranje 9 cm

* Kruševac 9 cm

* Zrenjanin 8 cm

* Kragujevac 7 cm

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.