DR TIODOROVIĆ NEMA DOBRE PROGNOZE: Otkrio ŠTA NAM SLEDI, pa se osvrnuo i NA ŠKOLE
dr Tiodorović, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

DNEVNO DO 50.000 ZARAŽENIH KORONOM

DR TIODOROVIĆ NEMA DOBRE PROGNOZE: Otkrio ŠTA NAM SLEDI, pa se osvrnuo i NA ŠKOLE

Epidemiolog navodi i da od onih oko 50.000, do 30 odsto je sa lakom kliničkom slikom, koji smatraju da će kod kuće da prebole

Objavljeno:

Grip uzima zamah i ako se razgoropadi, a što je gotovo izvesno, pre svega zbog početka drugog polugodišta i povratka sa zimovanja, sledi nam talas flurone - kombinacije korone i gripa, kaže za Kurir epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Kako ističe, da nema gripa, vrhunac ovog talasa trajao bi do početka februara ili koji dan duže.

- Ipak, pošto grip ima sve predispozicije da se razmahne, talas će da potraje petnaestak dana duže, postaće flurona talas i tek u drugoj polovini februara krenuće silazna putanja i smanjenje broja novozaraženih. Iako svakodnevno imamo oko 17.000 potvrđenih kovid pozitivnih, taj broj treba pomnožiti sa tri jer toliko je uistinu novoinficiranih svakog dana, a to je oko 50.000 - kaže dr Tiodorović, član Kriznog štaba.

Branislav Tiodorović
foto: Printscreen/EuroNews

Govoreći o odluci da stariji osnovci i srednjoškolci idu na kombinovanu nastavu, a da oni do 4. razreda idu redovno, smatra epidemiolog, apsolutno je pogrešna.

- To će razbuktati grip koji uvek ide od dece. Apsolutno podržavam pedijatre koji su tražili da se ide na onlajn nastavu. Ništa u znanju učenika ne bismo izgubili više nego što smo za ove dve godine da je makar 10 dana onlajn nastava, a mnogo bismo dobili po pitanju zdravlja. Naravno, onlajn bi morao uz strogu kontrola kretanja svih, a pre svega starijih osnovaca i srednjoškolca - ističe on.

Dodaje da grip uzima zamah.

- Zimovanje i raspust cele porodice dovode pred kovid ambulante, a to ne mora nužno biti omikron, može biti i grip. Ili flurona. Svi misle na omikron, niko se ne obazire na grip. A mi smo skretali pažnju na grip i da je to što smo prošle godine prošli bez gripa srećna okolnost. Grip tada nije mogao da nadvlada delta soj korone koji je bio jak - istakao je dr Tiodorović.

Epidemiolog navodi i da od onih oko 50.000, koliko stvarno ima novozaraženih svakog dana, do 30 odsto je sa lakom kliničkom slikom, koji smatraju da će kod kuće da prebole.

- A do čak 70 odsto njih imaju asimptomski oblik i nemaju osećaj da su bolesni, a da su zaraženi jedino se može potvrditi testiranjem. Ali, čemu to testiranje ako su se takvi kretali i sigurno već doprineli širenju te zaraze. I ovoliko testiranje svih redom počinje da gubi smisao. Važna je simptomatologija, odnosno klinička slika - zaključuje dr Branislav Tiodorović.

1 / 7 Foto: Profimedia

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.