DA LI JE JOVANJDAN MRSNA ILI POSNA SLAVA? Mnogi Srbi ne znaju odgovor na ovo pitanje
Sveti Jovan, Foto: Kurir

objašnjeno

DA LI JE JOVANJDAN MRSNA ILI POSNA SLAVA? Mnogi Srbi ne znaju odgovor na ovo pitanje

Sveti Jovan Krstitelj među svim biblijskim ličnostima Novog Zeveta zauzima posebno mesto

Objavljeno:

Jovanjdan (7. januar/ 20 januar), Sabor Svetog Jovana Krstitelja, po brojnosti svečara na trećem mestu među Krsnim slavama kod Srba, iza Nikoljdana i Aranđelovdana

Sv. Jovan Krstitelj proslavlja se nekoliko puta u toku godine, ali najčešće 20. januara. Crkva mu je odredila ovaj datum, sledeći dan po Bogojavljenju, jer je na Bogojavljenje krstio Isusa Hrista na reci Jordanu.

Takođe je 20. januara jevanđelist i Apostol Luka poželeo da prenese telo Sv. Jovana iz Sevastije, gde ga je posekao Irod, u Antiohiju, svoje rodno mesto, ali je uspeo da izmoli samo Jovanovu ruku, onu ruku kojom je krstio Spasitelja. Ruka je do X veka bila u Antiohiji, a posle je prenešena u Carigrad. Mnoga čuda su se dešavala vezano za njegovu ruku.

1 / 3 Foto: SPC

Na Jovanjdan, Arhijerej Antiohije je ruku iznosio pred narod, i nekada se pojavljivala otvorena, što je značilo da će godina biti plodna i berićetna, a ako je bila zgrčena, to je predskazivalo gladnu godinu.

Crkva i verni narod slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Jovanjdan, moleći ga da se moli Bogu za nas, da se i mi pribrojimo Crkvi nebeskoj, da nam Bog podari izlečenje i telesnih i duševnih bolesti i patnji.

Sveti Jovan Krstitelj među svim biblijskim ličnostima Novog Zeveta zauzima posebno mesto, kako po načinu dolaska na svet, tako i po načinu života koji je vodio, a i po ulozi krštavanja ljudi za pokajanje, nagoveštaj dolaska i krštenja Mesije, i na kraju, po svom tragičnom i prevremenom završetku ovog života.

Usled velike moralne i telesne čistote, uzor je i preteča monaštva - anđelskog obraza (Anđela), kako ga Sveto Pismo i naziva. Kao što je Presveta Bogorodica zaštitnica muškog monaštva, tako je Sv. Jovan zaštitnik ženskog monaštva. Od svih ostalih proroka Starog Zaveta, Sv. Jovan se razlikuje i po tome što je mogao pokazati Onoga koga je prorokovao.

Način proslavljanja

Jovanjdan se proslavlja isto kao i sve druge Krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza.

Srpski narod izuzetno poštuje Sv. Jovana pa je kao narodna izreka zabeleženo: "Nad Jovanom višeg i pribranijeg nema". Kad se nešto od nekog hoće izmoliti, a da ovaj molbu ne odbije, kaže se: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom". Veruje se da Sv. Jovan stoji na "strugi Jovanovoj", odn. na vratima od onoga sveta i propušta duše umrlih. Pri sklapanju kumstva i pobratimstva, obavezno se kao zavet pominje Sv. Jovan, koji je zaštitnik ovog cenjenog običaja.

(Espreso/Juzna Srbija info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.